Сдружение на доброто се роди в Дупница, д-р К. Николов: През 2003 г. за 3 дни се събраха 80 000 евро за спасяване на сина ми, ще помагаме

Сдружение „Рила- Обединени за доброто“ се роди в Дупница. Благородната инициатива беше официално представена днес. Сдружението ще помага при набиране на средства за лечение на тежко болни жители от региона.

„Идеята е от много време, но поради различни причини се забавихме да я осъществим. Щастливи сме най- сетне да я представим. Целта е изцяло благородна- да подпомагаме кампании в града и региона на болни хора, които се нуждаят от скъпоструващо лечение. Това ще позволи да се създаде ред при организирането на кампаниите, нещата да се канализират, да се въведе ред и да случват по- лесно. С нас са Валя Белчинска от Сапарева баня, Цвети Гущерова от Яхиново, Михаила Баева. Всички те са изпитвали трудността да организират благотворителни кампании. Целта на фондацията е да се помага за това.“, каза Ивайло Проданов, представител на фирма „Рила спорт“.

Председател на сдружението е общинският съветник от „Народен съюз“ Анастасия Давкова. В Управителния съвет участват още съветникът от „Глас народен“ Георги Градевски и Махаила Баева, съпруга на Бранимир Баев, който за съжаление загуби битката за живота си. Кампанията за набиране на средства за лечението му обедини цяла Дупница през миналата година. Членове на сдружението са още бизнесмените Божидар Сотиров и Ангел Владимиров. Също и строителният предприемач Красимир Караиванов, който нееднократно е подкрепял благородни каузи и ще бъде силно рамо в екипа. Част от сдружението е и д-р Кирил Николов, който разчувства залата със своята история.

Д-р Николов и кметът Първан Дангов

„Каузата на моето семейството беше първата, обединила града. Така успяхме да спасим моето дете Пламен Николов. Той е първото бебе, родено през 2003 г. Роди се обаче с вродена малформация на черния дроб и се нуждаеше от трансплантация. По това време у нас дори не се говореше за чернодробна трансплантация. Можеше да се направи в Германия. Само за 3 дни беше събрана нужната сума от 80 000 евро. Синът ми е най- малкият трансплантиран пациент от България. Беше само на 3 месеца, в момента е втори курс в Техническия университет.

Когато се стартира кампания, трябват подписи. Близките на болния ходят до Министерство на здравеопазването, до Здравната каса, по банки, професори в определени клиники. Самата процедура е ужасна. Ние ще помагаме. За момент не се поколебах, когато ме поканиха да участвам в сдружението.“, каза д-р Николов.

Председателят Анастасия Давкова подчерта, че всички участници ще работят безвъзмездно. „Първата ни цел е да наберем първоначален ресурс, който да бъде наличен в банковата сметка на сдружението и да може да се ползва при спешност. Всяка кауза, по която работим, ще бъде представяна пред обществеността. Ще направим фейсбук страница с контакти, чрез която ще информираме обществеността за кампаниите и събраните средства.“, заяви Давкова.

Кметът на община Дупница Първан Дангов поздрави организаторите за благородната кауза и даде заявка той и екипът му да оказват пълна подкрепа. „Само изстрадалите знаят какво е да ходиш по стъпалата на държавата администрация за два подписа и да срещат само бездушие. Когато се бориш с една болест, се бориш с времето, а то понякога не достига. Дано и Бог ни помага за доброто начинание. Стискам палци, имате моята и подкрепата на целия ми екип. Оказва се, че ние ние трябва да вършим работата на държавата. По- важното е обаче, че, когато доброто надделява над злото, обществото върви напред. Състраданието, чувството на съпричастност ни отличава от животинския свят. Приветствам екипа на тази инициатива. Препоръчвам да подпомагаме инициативите тихо, не е нужно да се вдига шум. По- важен е афектът е. Дано има нужда от по- малко кампании.“, пожела кметът.

Сред гостите в залата беше Филип Пейчев, внук на дупничанина проф. Драган Бобев, който беше прочут детски онкохематолог.

Събитието уважиха общински съветници от всички политически групи, представители на политически партии.  Присъства кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който беше в компанията на Ваня Белчинска, чиято кампания за набиране на средства за лечение обедини и Дупница, и Сапарева баня. Присъства майката на 9- годишния Богомил- Моника Вукова. Само за седмица бяха събрани 58 000 лв., нужни за операцията на детето в Турция.

Събитието уважиха бившите кметове Панчо Панайотов и Атанас Янев, собственикът на санаториумът в Сапарева баня Искра Генкова, бившият зам.- кмет на Сапарева баня Емилия Елчинова, прокурорът от РП- Дупница Ивайло Василев, банкерът николай Каварджиклиев- водач на листата на БСП, бизнесмени и др.

„Впечатлен. Дълбоко впечатлен.

Присъствах на публичното представяне, на доброволно сдружение от ентусиасти.

Каузата им, да помагат на изпаднали хора в нужда.

Това ми хареса. Говореха за добрината, на добрите хора. И това ми хареса. Казаха, че всички тези доброволци, ще работят с дарителски труд. И това ми хареса. Говореха от сърце, личеше им. И това ми хареса. Замислих се.

Нашите модерни и демократични общества, определят върховенството на закона като върховно благо. Така го определяме ние. Човеците.

Християнската етика и хуманизъм определя върховенството, върховното благо не закона, а човешкото щастие.

Потресаваща разлика. Едното е благото на профанния наш свят, другото е благото на божественото.

Утре, когато тези ентусиасти , дават парче хляб на гладуващия, когато помагат на страдащия те ще даряват и зрънце щастие. Щастие.

И да. Това се случи в Дупница. И сдружението се казва- „Рила обединени за доброто“. Браво на тези ентусиасти.“ – обяви д-р Панчо Панайотов.

Снимки: Радио Астра + https://www.facebook.com/astraplus97.2
Сдружение на доброто се роди в Дупница, д-р К. Николов: През 2003г. се събраха пари за спасяване на сина ми, ще помагаме
Сдружение на доброто се роди в Дупница, д-р К. Николов: През 2003 г. за 3 дни се събраха пари за спасяване на сина ми, ще помагаме
Сдружение на доброто се роди в Дупница, д-р К. Николов: През 2003 г. за 3 дни се събраха пари за спасяване на сина ми, ще помагаме
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. „Само изстрадалите знаят какво е да ходиш по стъпалата на държавата администрация за два подписа и да срещат само бездушие.“ Ти ли бе пияндурник, който решава човешки съдби си позволяващ да говориш. НЕЩАСТНИК. ЖИВ ДА НЕ СИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here