126 млн. за зелен градски транспорт в страната, сред одобрените са проекти на общините Перник, Петрич и Самоков

126 млн. за зелен градски транспорт в страната, сред одобрените са проекти на общините Перник, Петрич и Самоков

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, информират от МРРБ. Парите са за закупуване на нови превозни средтва, за зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Средтната ще бъдат насочени към общините Айтос, Асеновград, Велинград, Враца, Габрово, град Добрич, Казанлък, Ловеч, Пазарджик, Перник, Петрич, Самоков, Сливен, Хасково и Шумен. От Министерство на регионалното развитие и благоустройството съобщават, че вече са подписали договори за финансиране на проектите. Така ще се финансира покупката на 97 нови превозни средства с нулеви емисии, 78 зарядни станции за тях. Ще бъдат изпълнени още 7 интелигентни цифрови решения за транспорта в общините. Така ще се изгради инфраструктура за безопасна градска мобилност, насочена към уязвимите участници в пътното движение — пешеходците и велосипедистите във всичките 15 общини.

Средствата са по процедурата „Екологосъобразна мобилност“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. 98 419 013,24 лв. от средствата са от НПВУ, а останалите 27 747 408,43 лв. са от собствено финансиране на кандидатите.

Основната цел на проектните предложения е изпълнението на мерки за устойчива градска мобилност в партньорства при наличието на идентифицирани приоритети в Плановете за интегрирано развитие на общините. А също и съответствие с Плановете за устойчива градска мобилност.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here