Франция изпраща военни инструктори в Украйна

изпраща военни инструктори в Украйна

Франция планира да изпрати инструктори в Украйна за обучение на военните, предаде Укринформ.

Това обяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски след видео среща с френския министър на отбраната Себастиан Лекорну.

Сирски заяви, че вече е подписал документи, „които ще позволят на първите френски инструктори скоро да посетят нашите тренировъчни центрове и да се запознаят с инфраструктурата и персонала“.

Изявлението му бе направено след публикация в „Ню Йорк Таймс“, според която някои държави-членки на НАТО, обсъждат възможността за изпращане на военни инструктори в Украйна, които да обучават украинските войски и да помагат при ремонта на западната техника.

Киев е поискал от САЩ и други страни от НАТО да помогнат за обучението на 150 000 войници по-близо до фронтовата линия.

„Вярвам, че решимостта на Франция ще насърчи и други партньори да се присъединят към този амбициозен проект“, каза генерал Сирски днес, без да разкрива повече подробности.

Париж все още не е направил официално изявление.

Дебатът относно потенциалното присъствие на войски на НАТО в Украйна беше предизвикан от коментарите на френския президент Еманюел Макрон през февруари, когато той не изключи възможността за изпращане на западни войски в Украйна, ако това бъде поискано и ситуацията го налага.

САЩ и множество европейски съюзници, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, се разграничиха от изявлението на френския президент. Няколко държави обаче не изключват възможността за изпращане на войски за небойни мисии, като например обучение.

Въпреки това Макрон застана зад предложението си, като през май отново заяви, че би обмислил изпращането на френски войски в Украйна в случай на руски пробив или украинска молба.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here