Повторно тръгна делото за избора на ОбС – Сандански, след като ВАС отмени решението на местния АС

С Решение №251 от 23.01.2023г. Административен съд – Благоевград потвърждава Решение № 218-МИ от 31.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при произведените местни избори за общински съветници в община Сандански на 29.10.2023 година. Сн. Архив

Повторно тръгна делото за избора на ОбС – Сандански, след като ВАС отмени решението на местния АС.

В Административен съд – Благоевград тръгна повторно делото за избора на ОбС – Сандански. Това се случва след като преди 3 седмици ВАС отмени решението на местния АС от 23 януари. С това бе отказано касиране на вота, пише Struma.com. Върховните магистрати счетоха, че са допуснати съществени процесуални нарушения и делото е останало неизяснено от фактическа страна, поради което го върнаха за ново разглеждане на друг съдия при спазване на конкретни указания.

Делото се падна на съдия Георги Иванов, който вчера проведе първото заседание. На него се явиха тримата адвокати на жалбоподателите, които оспорват изборните резултати и избраните съветници. Те искат да бъде извършена пълна съдебна ревизия: преброяване на бюлетини и на подписи в избирателните списъци, преглед на видеонаблюдението в няколко секционни избирателни комисии, извършване на математическа експертиза и др.

Те оспорват протоколите на повечето секционни избирателни комисии с аргумента, че са с невярно съдържание поради некоректно отчетени бюлетини – недействителни били обявени за действителни и обратното, което се установявало при разглеждане на видеозаснемането. Други доводи за манипулиран вот са множеството корекции и поправки в протоколите след приключване на изборите.

Съдия Георги Иванов допусна преглед на видеозаписите в двете посочени от Аргиров секционни избирателни секции. Това ще стане на следващото заседание в петък. Дотогава съдията ще се произнесе в закрито заседание по всички направени доказателствени искания на тримата адвокати.

Припомняме, че срещу решението на ОИК – Сандански от 31. 10. 2023 г.,. С което бяха обявени избраните общински съветници на проведените на 29 октомври местни избори, бяха подадени 3 жалби в съда. Първата беше на Христо Гушков – представляващ МК „Бъдеще за родината“ („Български възход“), и Ивайло Янев – представляващ ПП „Евророма”, в която се оспорваше решението на ОИК – Сандански в частта му, в която е определена общинската избирателна квота и са разпределени мандатите за общински съветници между партиите, коалициите и местните коалиции

Втората жалба е на партия „Ред, законност, справедливост“, в която се навеждат доводи за съществени нарушения на изборния процес, от които е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите, поради което се иска отмяна на оспореното решение за избор на ОбС – Сандански.

Третата жалба е на кандидатите за общински съветници от ВМРО Борислав Миталов, Димитрина Гаджева и Илиян Панчев./Struma.com

В. Василев
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here