Камбитов и ГЕРБ: Байкушев тегли 14 млн. лв. за лично спокийствие, упражняват натиск върху съветници!

Камбитов и ГЕРБ: Байкушев тегли 14 млн. лв. за лично спокийствие, упражняват натиск върху съветници!

Пресконференция на ГЕРБ – Благоевград:

Всички ние ще подкрепяме всяко конструктивно решение за Благоевград, заявихме. Какво е толкова неотложно да теглим 14 000 000 лв кредит за община Благоевград – за съфинасиране на детски градини. Тези проекти се финансират на 100 % от правителството. Мотивът е лъжа! Търси се кредит на база прогнозна стойност. 10 000 000лв стои като верификация за анаеробната инсталация, евентуално за санкция. 3 000 000 лв е санкцията за инсталацията – пропуснат срок, не е направено нещо както трябва, но може да се възстанови. Случай не е спешен, заемът не е спешен, няма да подкрепим препокриване на един заем с друг, няма да позволим да се прехвърлят дълговете на гражданите, за сметка на временен комфорт на кмета. Тези проекти на кмета ще се изпълняват след 25 г. и 26 г. Мотивът им- искаме спокойствие!Аргументите са подвеждащи и несериозни. – обяви Атанас Камбитов, общински лидер на ГЕРБ- Благоевград. Красимир Роячки се спря на няколко акцента:

Още с влизането на Байрактарски се увеличиха данъците, таксите за детски градини. 10 000 000 лв. са дълговете на анаеробната инсталация. 5 млн. лв за дупки изтеглихме от началото на годината. В хазната има значителна сума пари, общината не е без пари. Не намираме причина за теглене на 14 млн. лв дълг. дълга падал, как- рефинансираха и увеличаваха дълга, 180 000 лв. е дълга на месец по един от заемите, другия месец изтича. Ако кмета и администрацията не изтеглят кредит, общината 180 000 лв ще остават в хазната, за неговия мандат са 8 млн. лв. В нито една комисия нямаше дебат за новия дълг, а задлъжняваме за 15 г. Това означава – решен мач. Няма дебати. Можем да разделим кредита- 20 000 семейства- 20 000 000 лв. Това ще струва по 1 500 лв на семейство. Ако не го изтеглим, ще спестим 8 млн. лв. Сега общината продължава да е финансово стабилна, но прекредитирането няма да доведе до нищо добро. Разбираме идеята, че нещо трябва да се случи, да направим. Общественото обсъждане мина вяло. Съветниците са загрижени за личен интерес, а не обществен.

Емил Илиев беше категоричен: Имаме индикации, че са привиквани съветници, натискат ги, не се говори с групите, а поотделно привикват. Същите съветници ще бъдат привиквани отново след 6 месеца и тогава какво ще правят? Общината може да се справи с всички цели, бюджетът е стабилен. Виждаме как се прегрупират съветниците, ние наблюдаваме, няма да седим безучастни, ще говорим. Прикрита нужда има да се платят стари задължения, но реално искат да харчат. Ще се наложи повишаване на такса смет. Този кредит е ненужен. Бюджетът на общината е стабилен.

Данъчните средства се насочват към таксите за смет, дотира се. Разходите ще бъдат верифицирани за такса смет. Взе се кредит от 6 млн. лв за свлачището, тези бяха отклонени, бяха неотложни тези средства за разплащане. Стига вече- каза Камбитов. Кредитът има 1 година гратисен период. След това се изплаща за 15 години. До колко са целесъобразни тези проекти? С 3- 4 млн. може да се направи Индустриалната зона, защо за спокойствие и защо за детските градини. Не! Но кредитът ще бъде приет. Питайте съветниците, с какъв аргумент. Сега към избирателите, които получиха по 100 лв., е, ще ви излезе солено! Сега ще си приберат парите, дето ви дадоха, а вие ще платите по 1 500 лв. към Байкушев, моля ви, премислете!- отсече Камбитов.

Камбитов и ГЕРБ: Байкушев тегли 14 млн. лв. за лично спокийствие, упражняват натиск върху съветници!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here