Кметът на Разлог Красимир Герчев посрещна 120 учители пенсионери на прием по случай 24 май

Кметът на Разлог Красимир Герчев посрещна 120 учители пенсионери на прием по случай 24 май.
Кметът на Разлог Красимир Герчев посрещна 120 учители пенсионери на прием по случай 24 май.

Кметът на Разлог Красимир Герчев посрещна 120 учители пенсионери на прием по случай 24 май.

Посрещна ги с китка здравец. Посрещна лично детски и начални учители. Математици, преподаватели по история и българска литература от цялата община. Посрещна и поетът Благо Прангов, чийто първи учителски години са в Разлог.
С достолепните години от 60 до 94 години, някои от тях ходеха бавно. Други – ведро – с колело, но всички горещо се поздравяваха, прегръщаха, вълнуваха от празничната среща.

На 94 години е учителят по физкултура Иван Попадийн от Разлог, който е бил преподавател 37 години в Разложката гимназия и се чувства добре, защото животът му е бил свързан със спорта.
Общо 75 години трудов стаж като детски учителки в Добърско имат Рада Попова и Елена Бучкова, за които празникът 24 май не е само на учителите и учениците, а на целия народ и настояват да се съхранява българщината.
„Ние сме богати с учениците, които са израстнали пред очите ни и все намират поводи да ни благодарят.“. Споделя Райна Гьошева, чийто учителски път е преминал в училището в Бачево като преподавател по трудово обучение и изобразително изкуство.
Лили Джумайлиева и Таня Чилева са били неизменно учителки в Детска градина „Ален мак“- Разлог. И са горди, че животът им е преминал в най-хубавата професия – учителската. Мечтали са за тази професия и сърцата им продължават да трептят при всеки празник в градината.

„Навирили са ми се очите да плача…“ – сподели вълнението си и благодари за срещата Таня Чилева. А началната и детска учителка на Бачево Райна Самарджиева препоръча на всички млади българи да не забравят българското.

„Да се гордеем, че сме българи, – каза още тя,- имаме българи на възлови места по цял свят, дори в НАСА имаме 19 годишен българин“.

Симеон Велев е на 84 години, като 29 години е бил преподавател по специалността Двигатели с вътрешно горене и е трогнат от вниманието към пенсионираните учители.

Пристигат и две начални учителки – майка и дъщеря Миланка Попова и Катя Механджиева, общо отдали от живота си 79 години на децата от НУ „Яне Сандански“ – Разлог, пристигат и учителите на кмета, които той почтително поздравява.

Празничната среща започна с обичания химн „Върви, народе, възродени“. С трогателно и топло приветствие от кмета Красимир Герчев. С почит към общо над 500 години общ учителски стаж на празника. С благопожелания за всички учители на община Разлог, а поетът Благо Прангов рецитира стихотворението си – преклонение пред делото на първоучителя Кирил.
Мъжката фолклорна група „Годлевски Великден“ вдигна на огромно, празнично хоро учителите на община Разлог. Които, макар и да не са в училище и далече от своите ученици. Носят в сърцето си гордо професията цял живот. Гордо – със следата, която всеки от тях е оставил в нечия детска душа, в нечии млад живот.
„Празнувай, учителю, сеячо на светлина! Ти, който с вещата си ръка си отворил врати към непознатото. Ти, който с нежност и човещина си докосвал детските души, помагал си да познаят доброто и намерят вярната пътека.“
И това са думи на още един скъп учител на Разлог – Цонка Мишкова, съпричастна с красивия празник. „Питам се – казва тя, – колко ли хора имат учителското щастие. Сигурно не са малко, но щастието им е по–друго. На учителя то е живо, усмихнато, благоговеещо.“

Кметът на Разлог Красимир Герчев посрещна 120 учители пенсионери на прием по случай 24 май.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here