„Le Monde” откри имоти за милиони на Ружа Игнатова в… Дубай

 „Le Monde” откри имоти за милиони на Ружа Игнатова в… Дубай

Властването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. То обаче беше много доходоносно, пише френският в. „Монд“ в статия, посветена на Ружа Игнатова.

През 2014 г. българската бизнесдама Ружа Игнатова стартира криптовалутата уанкойн – нова криптовалута с амбицията да се конкурира с биткойна. Бяха организирани конференции за популяризиране на това ново цифрово средство, обрисувано като „елдорадо“, бизнесът процъфтяваше и инвеститорите се стичаха.

Но само за две години всичко се срина. Уанкойн се оказа поредната пирамида, която измъкна от милиони нещастни инвеститори повече от 4 млрд. долара (3,69 млрд. евро), припомня „Монд“.

Американските власти реагираха много бързо и обвиниха Игнатова в измама и пране на пари, а на 12 октомври 2017 г. издадоха и федерална заповед за арест. Но Игнатова беше по-бърза – както първо Narod.bg съобщи, тя отдавна не сред живите, за да се пресече връзката с истинските кукловоди зад OneCoin, за които се смята, че реално са прибрали над 8 милиарда долара.

„Взимаме парите, бягаме и обвиняваме някой друг“, е предложила тя на съоснователя на измамната схема веднага след като тя била пусната в ход. И действайки според този принцип, тя ликвидира компаниите си, свързани с фирмата „УайнКойн“, качи се на самолет за Атина и се изпари, а ФБР я включи в списъка с десетте най-издирвани лица. Игнатова не се е появявала от тогава и някои и някои казват, че тя е мъртва, отбелязва „Монд“.

Седем години по-късно международно медийно разследване, въз основа на изтичане на документи, свързани със сделки и инвестиции в недвижими имоти, наречено „Dubai Unlocked“, позволява да се проследи пътят на парите, откраднати чрез схемата уанкойн и този път стига до Дубай.

Изтеклата информация разкрива, че Ружа Игнатова и нейните близки сътрудници са инвестирали „плодовете“ на своя грабеж във вили и апартаменти в луксозните квартали на Дубай. Това показва и лежерното отношение на дубайските брокери на недвижими имоти и на власти към мръсните пари, допълва френското издание.

В края на април 2015 г., докато историята на успеха на уайнкойн все още е в разгара си, Ружа Игнатова купува гигантски апартамент с тераса на последния етаж на сграда с изглед към изкуствения остров Палм Джумейра. Покупката става под прикритието на компания Oceana Properties Limited, базирана в Дубай компания, създадена от нулата месец по-рано. Сделката излиза 10 млн. дирхама (2,5 млн. евро).

Подобно на нея дузина ключови фигури в скандала са инвестирали в недвижими имоти в Дубай. Карл Себастиан Грийнуд, с когото Игнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през януари 2017 г. за вила в богат квартал на Дубай.

Финландският бизнесмен Кари Валрос, който се представя като „европейски посланик“ на „УанКойн“, е притежавал до седем апартамента и вила в емирството. Стефан Щайнкелер, един от основните промоутъри на фалшивата криптовалута, притежава поне два апартамента, които доскоро е отдавал под наем на един от братята си, който също е в основата на измамата.

Бившият люксембургски шпионин Франк Шнайдер, който е координирал връзките с обществеността на „УанКойн“, е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с площ 270 кв. м през 2018 г., малко преди да стане обект на разследването на американските власти, които подозират, че той е „предоставил поверителна полицейска информация“ на Игнатова, за да й помогне да избяга.

Червените предупредителни лампички, които така и не светеха по време на тези покупки, не светнаха и когато „УанКойн“ започна да ликвидира финансовото си наследство, дори когато участието ѝ в скандала вече беше публично известно. През декември 2019 г. Игнатова е сложила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала своя пентхаус, без да разкрива името на посредника, който се занимавал с продажбата.

Франк Шнайдер също успял да продаде имота си през януари 2022 г., като дори си позволил капиталова печалба от 300 000 евро, въпреки че е поставен под строг съдебен надзор от френските власти в малкия град в Мьорт е Мозел. Малко след продажбата бившият шпионин успява да се отърве от електронната си гривна и да избяга – вероятно в Индонезия – за да избегне екстрадиция в Съединените щати.

Всичко това се е случило въпреки факта, че от 2019 г. емиратският закон изисква от агентите по недвижими имоти да извършват проверки на миналото на купувачите и продавачите на имоти и да докладват на властите за всякакви подозрителни сделки. Но в този случай тези правила за борба с изпирането на пари, които явно не са били приложени в този случай, пише БТА.

„Законът е ясен: трябва да знаете с кого си имате работа“, казва Хенри Уайад, анализатор в Themis, компания, базирана във Великобритания и Обединените арабски емирства, която помага на клиентите да управляват рисковете, свързани с финансови престъпления.

От своя страна, властите в Дубай заявиха за консорциума за разследване Център за изследване на корупцията и организираната престъпност и неговите партньори, че „Обединените арабски емирства работят в тясно сътрудничество с международните си съюзници, за да възпрепятстват и възпират всички форми на незаконно финансиране“.

„Dubai Unlocked“ е съвместно разследване, базирано на изтекла информация за стотици хиляди имоти в Дубай, както и информация за техните собственици или използване, главно в периода 2020-2022 г.

Данните са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS) – базиран във Вашингтон мозъчен тръст на бивши американски военни и учени, който изучава международната престъпност и конфликтите. След това те са били предадени на норвежката финансова медия „Е24“ и на консорциума Център за изследване на корупцията и организираната престъпност, който координира този разследващ проект със 72 медии от цял свят, включително с „Монд“.

По-голяма част от изтеклите данни са от Поземления и кадастрален план на Дубай и от емирските компании за комунални

 „Le Monde” откри имоти за милиони на Ружа Игнатова в… Дубай
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here