С шествие, тържество и много усмивки в Самоков отбелязаха 24 май

С шествие, тържество и много усмивки в Самоков отбелязаха 24 май.
С шествие, тържество и много усмивки в Самоков отбелязаха 24 май.


С празничен концерт с участието на състави от училищата и детските градини.Община Самоков отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянскатаписменост.

Отново е 24 май – Денят на буквите, просветата и българския дух! Ден тържествен, утвърдил се като най-светлия, най-българския празник! С празник и шествия ученици, учители и граждани се събраха на площада за да почетат заедносилата на знанието и писаното слово!

Кметът инж. Ангел Джоргов поздрави учителите, дейците на културата и гражданите с най-българския празник, съчетал в себе си история, образование, култура – българщина.

„В този тържествен ден с основание се гордеем с постиженията и всеотдайността на българските учители и преподаватели, които градят духовната крепост на писмеността, просветата и знанието. Благодаря на всички преподаватели за себеотдаването и дръзновението и Ви пожелавам да предавате и занапред искрата на просветлението на децата ни. На 24 май изказваме благодарност ина всички, които пазят културно-историческото ни наследство и го предават на младите поколения.”

По случай Деня на славянската писменост, българската просвета и култура. И съобразно приетия от ОбС – Самоков статут бяха връчени пет награди в категорията „Учител на годината”. И три награди „за принос в образованието.
Наградата Учител на годината в степен „Предучилищно образование” получи Радостина Симонова– старши учител по музика в Детска градина „Детелина”.

С наградата „Учител на годината в степен „Начално образование” бе удостоена Веска Терзийска – старши учител начален етап в Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“

„Учител на годината в прогимназиален етап” се присъди на Анета Маркова– старши учител по история и цивилизация, география и икономика в Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“
Още един преподавател по български език и литература бе отличен днес. „Учител на годината в гимназиален етап” стана Цветелина Николова– учител професионална подготовка в Професионална техническа гимназия „Никола Й.Вапцаров“ “.

С наградата „Най-успешен млад учител” бе удостоена Моника Благоева – учител по история и цивилизация в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“.

Тази година наградата за цялостен принос към образователното дело получиха четирима учители Галина Григорова – преподавател в гимназиален етап и заместник директор учебна дейност в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“, Лалка Чавдарова– старши учител по изобразително изкуство в Средно училище „Отец Паисий“, Радка Димитрова – старши учител начален етап в Основно училище „Димчо Дебелянов“ и Светла Иванова – дългогодишен учител начален етап в Начално училище „Станислав Доспевски“.

Наградените получиха грамота и парична премия. Отличията връчи кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов.

На официалното тържество бяха връчени и наградите на финалистите в конкурса за есе на тема. „С думите си аз рисувам гледка от Ридо“, организиран от общностен корпус Самокови към Ротари клуб Самоков.
Наградите включват грамота и парична премия.
След приключване на официалната част, започна празничния концерт, който включва рецитали, музикални изпълнения, модерни и народни танци от възпитаниците на самоковските училища.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here