5 хил. българи в Косово, ОбС шефът на Благоевград Радослав Тасков с тържествена церемония изпрати още 100 военослужещи от Благоевград в подкрепа на НАТО

5 хил. души в Косово, ОбС шефът на Благоевград Радослав Тасков с тържествена церемония изпрати военно формирование в подкрепа на НАТО
5 хил. души в Косово, ОбС шефът на Благоевград Радослав Тасков с тържествена церемония изпрати военно формирование в подкрепа на НАТО

5 хил. българи в Косово, ОбС шефът на Благоевград Радослав Тасков с тържествена церемония изпрати военно формирование в подкрепа на НАТО

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков присъства днес на тържествена церемония по изпращане на военно формирование за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КФОР)

Ритуалът се състоя на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

“Ситуацията е стабилна. Искам само да напомня, че операцията в Косово започна с над 50 хил. военнослужещи. Тази бройка намаля в съответствие с изменение на обстановката. Стабилна е обстановката. Реагираме на всякакви признаци, на всякакви ситуации, които могат да се развият. Затова командира на мисията поиска да бъде активиран този резерв и ние реагираме. За сега има около 5 хил. души в Косово, което мисля, че е достатъчно в настоящия момент и съответства на ситуацията”, каза адмирал Ефтимов.

Военнослужещите ще прекарат в Косово около 6 месеца. – уточни Тасков.

В благодарственото си слово към присъстващите Красимир Дамянов – командир на контингента, изказа

благодарности към военното ръководство за гласуваното му доверие.

“Искам да се обърна и към личния състав на контингента и да му благодаря за проявената отговорност, професионализъм и мотивация. Уверен съм, че със съвмести усилия ще изградим сплотен и задружен екип, с който гордо и уверено ще се справим в пълен обем с поставените ни задачи, издигайки престижа и авторитета на въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване пред нашите коалиционни партньори”.

В ритуала участие взеха генерал-майор Красимир Кънев, командир на съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Йорданов, зам.-командир на сухопътните войски, полк. Кирил Спаневиков, командир на 3-то бригадно командване, кметът на община Благоевград Методи Байкушев, областният управител Георги Динев, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, кметът на Община Разлог Красимир Герчев, военнослужещи и представители на институции.

Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве.

В операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КФОР) ще се включат над 100 военнослужещи основно от състава на 3-то бригадно командване – Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

След церемонията, в бившето казармено поделение, се състоя и тържествен ритуал по откриване на щаб на военно формирование 26400.

5 хил. души в Косово, ОбС шефът на Благоевград Радослав Тасков с тържествена церемония изпрати военно формирование в подкрепа на НАТОВижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here