Скандално! Разпространяват ли се отговорите от матурата в СУ-Банско

Разпространяват ли се отговорите

ПО КАЗУСА ГОВОРЯТ ДВЕТЕ СТРАНИ – УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ И ДИРЕКТОРЪТ

Сигнал до ИНФОМРЕЖА в навечерието на първите държавни зрелостни изпити по български език и литература!

Родители и учители се свързаха с медията ни притеснени, че в Средното училище в Банско отговорите на матурата ще бъдат сведени до зрелостниците преди началото на първия модул. А участник във всичко това е директорът – Елеонора Барякова

На редакционния ни имейл постъпи апелът да бъде разгласено до обществеността, че в тоалетните на училището ще бъдат поставени отговорите от матурата. Как ще се случи това е описано подробно в текста.

Подателите на сигнала обаче остават в анонимност, тъй като се опасяват да не пострадат учениците.

Известно е, че директорът ще получи на електронната си поща имейл варианта, който ще бъде изтеглен. Веднага след това отговорите ще бъдат поставени в тоалетните, където ако има видеонаблюдение, то то е изцяло и само контролирано от директора. Учениците могат да посетят тоалетните преди началото на модула. А в самите санитарни помещения квесторите логично нямат достъп. Отговорите на матурата ще достигнат до зрелостниците чрез преподаватели или персонал от СУ, които ще са в сградата по време на ДЗИ. Целта е учениците да получат по-високи оценки и следователно самото училище да бъде с по-висок рейтинг въпреки печалната му слава през последните години, се твърди в сигнала.

Притеснително е обаче, че от години подобни сюжети са част от образователната система в цялата страна, въпреки че са подавани много ноти до МОН.

Опасенията на родителите и учителите от други образователни институции в Банско са, че по този начин учениците от СУ по нечестен път ще се сдобият с по-висок бал спрямо наборите им, които са положили труд и учение.

Медията ни се свърза с директора Елеонора Барякова, която заяви, че в момента на разговора ни се приготвя да напусне училището, а т утре е в отпуск. Тя и колеги ще прекарат СПА – уикенд и няма да бъдат в Банско, каза Барякова.

Нека проверяват сигнала. Знам откъде е подаден сигналът. Вчера това е коментирано на заседание в едно от училищата в Банско. Аз съм в отпуск утре заедно с всички българици от училището. Отиваме с колектива в Сапарева баня. Ние имаме и ученик със зрителна недостатъчност и очакваме МОН да следи точно този казус. Ние имаме и разрешение от заместник-министъра на образованието за провеждането на това ДЗИ. Ние утре ще бъдем под много сериозен мониторинг. Барякова каза, че е разбрала, че „ще бъде заложен капан“ на СУ още вчера.

Няма нищо вярно в сигнала. Нашите деца са подготвени. Ние имаме само един 12-и клас – деца, изучаващи интензивно чужд език. Още от април разрешение да изляза в отпуск и въобще няма да бъда тук. Утре сутрин пътуваме с колегите след матурата. Това са глупости, каза още Барякова.
Въвеждане

Тя каза още, че очаква сериозна проверка на всички зали, а не само на тази, в която ще има незрящ ученик. В сигнала обаче е посочено, че един от учителите в СУ е заявил, че „Барякова знае как да си оправи нещата“ – независимо дали е в училището или не.

Директорът пък обясни: Децата нямат право да излязат преди да си приключат модула. Те го получават, свършват го и чак тогава излизат до тоалетна. Според нея колеги от други училища не са понесли резултатите от миналогодишния 12-и клас, който бил силен.

Тази година класът ни не е с такива силни резултати, но децата са подготвени и няма от какво да се притесняваме. Има медийна война срещу мен, защото аз също съм преподавател на 12-и клас по БЕЛ. Аз съм си създала добро име на българик и децата ме търсят, заяви още Барякова.
Въвеждане

Апелирам към мониторинг към всички средни училища в региона – Банско, Белица, Якоруда, Разлог. Целта е да се срине авторитета на средните училища, казва директорът.

Аз отричам тези инсинуации! Аз предупредих колегите да внимават! Това е грозна инсинуация от тези, които се притесняват от резултатите, а те ще са по-ниски, защото класът е по-слаб по БЕЛ заради смяна на учителите им, но децата са прекрасни и те са подготвени, завърши Барякова.

А утре в 759 училища и 4 185 зали в страната ще се проведе първото ДЗИ. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 12 970 квестори. /Инфомрежа
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here