Инж. Огнян Атанасов привика кметовете: Препаратите за пръскане на черешите са от първостепенно значение!

Огнян Атанасов
Инж. Огнян Атанасов привика кметовете: Няма да има турски и гръцки тирове за цереши!

Инж. Огнян Атанасов привика кметовете: Няма да има турски и гръцки тирове за череши!

„Кои са позволените препарати за пръскане на черешите –за да може плода да е чист и екологичен, както винаги е било в общината, в Европа изследват черешите за препарати! Отхвърлят ги, ако не отговарят на изискванията! Целта е да се поеме ангажимент от страна на производители и изкупвачи, че няма да има турски и гръцки тирове

Целта на срещите е нашите производители на череши е да се запознаят с изискванията на прекупвачите. Трябва да се стиковат, да бъдат чути условията и на едните и на другите. ПРОИЗВОДИТЕЛИ и ИЗКУПВАЧИ на ЧЕРЕШИ, трябва да поемат ангажимент, че НЯМА да ИМА ТУРСКИ и ГРЪЦКИ ТИРОВЕ.“

Това заяви днес на редовната месечна среща пред кметовете на населени места, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. В общинска заседателна зала в община Кюстендил се проведе редовното месечно съвещание на кметовете на кметства и кметските наместници на територията на община Кюстендил. На срещата присъстваха производители и изкупвачи.

  Кметовете обсъдиха и настъпването на Птичи грип, като от социални грижи ги информираха, че могат да бъдат взимани кръвни проби на трудно подвижни лица по местоживеене .На съвещанието е станало ясно,че кметовете по места вече са със собствени бюджети и биха могли да закупуват машини за косене. Коментирана е била темата за предстоящите събори в населените места.

„Предишни години кампанията започва, а с нея тръгват и вълненията по социалните мрежи и в общината. Въпроси като: „Защо не се изкупуват такива череши, защо се изкупуват такива? Защо има турски и гръцки череши?“

Аз обичам предвидливите неща, прагматиък-инженер съм, чертая нещата, след това по чертеж се изпълняват. Затова целта на срещите е нашите производители да се запознаят с изискванията на прекупвачите ,да бъдат стиковани нещата, да бъдат чути условията и на едните и на другите.Засега няма напрежение, затова са тези информационни срещи.” подчерта кмета Атанасов.

Той поясни още, че тази година освен пунктовете, разпоредени от общината, има възможност да бъдат отваряни пунктове и в частни дворове, трябва да бъде предоставена схема за поставяне за да може БАБХ да издаде разрешително за изкупвателни пунктове. Разкриването на пунктове ще се одобрява от главния архитект.

Кметът предупреди, че трябва да бъде започната процедурата за пунктовете в частните имоти от сега, защото тя продължава между 10 и 12 дни.

Информационните срещи в малките населени места с производителите започват 20 май в читалището в село Коняво ще се проведе среща с черешовите производители от селата Таваличево, Дворище, Шипочано, Горан Гращица, Долна Гращица, Катрище до района на Козница.

Следващата среща е насрочена за 21 май в село Соволяно в в залата на кметството от 18, 30 часа там ще бъдат поканени производители от Драговищица, Стенско, Горановци, Николичевци, Скриняно, Раждавица, Копиловци, Шишковци, Радловци, Полска Скакавица.

На 22 май – е предвидена среща в читалището в село Граница,тя ще бъде от 17.30 часа с производители от Слокощица, Граница, Берсин,Лелинци, Берсин, Пиерков Чифлик, Търсино и Нов чифлик. Земеделския производител от Кюстендил Валери Йовев потвърди,че засега кампанията е добра, въпросът е да спрат валежите ,за да няма напукване и загниване на плода.

„Натоварването не е много голямо – средно е положението. По-големият проблем, според мен, ще бъде растителната защита. Поради тази причина се взе решение за провеждане на информационни срещи. Пръскането на плодовете със забранени препарати за ползване на територията на Европейския съюз може да доведе до сериозни проблеми за Кюстендил. Когато черешите се пръскат с непозволени от ЕС препарати, те влизат в пунктовете в общия куп –преработвателите ги преработват едни ги сушат, с.други ги слагат в бидони.Такава партида отива в Европа, хващат неразрешения препарат и всичко отива по дяволите”,обясни Земеделския производител от Кюстендил Валери Йовев.

Кмета на Кметство Соволяно Пламен Илиев каза, че трябва да пръска с препарати съобразени с европейските изисквания, за да може продукцията да се реализира както и на чуждите пазари.Според него изискванията за препаратите е нож с две остриета,защото ако производителя не е пръскал черешите с разрешените препарати ,няма да има кой да ги изкупи-това може да доведе до връщането на много череши..

В Соволяно са заявени 12 пункта, миналата година са били два.

По думите му на днешното съвещание на селските кметове е било обърнато внимание за настъпването на Птичи грип, да предупредят жителите на малките населени места да си прибират кокошките и птиците в дворовете ,да носят отговорност- защото болестта е тежка и се прехвърлят и на хората.

Кюстендилци, желаещи да разкрият пункт на свой имот, трябва да подадат заявление в Община Кюстендил. Процедурата отнема до 15 дни. Схемите за разкриване на пункт ще се одобрява от главния архитект, а Агенцията по безопасност на храните също трябва да дадат разрешително.

Инж. Огнян Атанасов привика кметовете: Няма да има турски и гръцки тирове за цереши!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here