Антуражът на Костадин Костадинов се закани с Белене на пенсионер от Дупница

Антуражът на Костадин Костадинов се закани с Белене на пенсионер от Дупница
Антуражът на Костадин Костадинов се закани с Белене на пенсионер от Дупница

Припомняме, че миналата година ръководството на Българската национална телевизия (БНТ) изчака да мине денят за размисъл в събота и денят на парламентарния вот в неделя, за да осъди публично поведението на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов.

В централната си емисия в понеделник телевизията оповести своя позиция, в която “категорично заклеймява грубото отношение” на проруския политик спрямо журналистката Цвета Стратиева – Флора.

Както Свободна Европа писа в събота, известната инфлуенсърка и водеща на рубрика по БНТ беше изгонена със заплахи от заключителното събитие в кампанията на “Възраждане” в петък вечер. Това обаче не беше съобщено нито от БНТ, нито от “Възраждане”, а от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Официалната реакция на националната телевизия дойде три дни по-късно: “Осъждаме поведението му и агресивното изгонване на нашия представител, който изпълнява професионалните си задължения, от публично събитие на партията на 31.03.2023 г.”

Междувременно самата Стратиева публикува в профила си във Фейсбук обяснение за случилото се с предистория за личния ѝ конфликт с Костадинов. По думите ѝ той е бил провокиран от нейна публикация, в която тя развива тезата, че ако предлаганият от “Възраждане” закон за чуждестранните агенти бъде приет, самият Костадинов трябва да регистриран по него заради парите, които получава от реклами в канала си в YouTube, собственост на американската компания Alphabet.

Стратиева дори поднесе извинения на Костадинов заради това, че не е публикувала отделна публикация по темата, в която да представи неговата теза. Това нейно уточнение предизвика и формално извинение от самият Костадинов за изгонването ѝ в петък.

В крайна сметка генералният директор на БНТ Емил Кошлуков коментира случая за пръв път във вторник сутринта – в сутрешния блок на телевизията. Той гостува в студиото заедно със Стратиева, за да декларира лично подкрепата си за нея и колегите ѝ.

Още в началото на участието си Кошлуков благодари на подчинените си, че са “сдържали нервите” и не са огласили по-рано случая, обяснявайки това с факта, че в деня на размисъл и деня на вота “пропагандата е забранена” и БНТ е могла да бъде санкционирана от Съвета за електронни медии (СЕМ). Защо генералният директор на националната телевизия смята огласяването на подобна агресия на политик срещу журналист за “пропаганда”, не стана ясно.

“Тук съм по две причини. Първо, за да го кажем и на вас, че няма да го допуснем. Трябва да сте спокойни в работата си – никой няма да бъде оставен да се държи по този начин с нашите колеги, категорична подкрепа ще имат. И второ – зрителите на БНТ трябва да знаят какво става”, каза Кошлуков, добавяйки, че случаят “няма да остане ей така”.

Той уточни, че ще информира международните наблюдатели на изборите, както и партньорските журналистически организации, “за да знаят какво се прави в България към журналистите”.

Как проруски депутат атакува медиите и защо това е проблем

Антуражът на Костадин Костадинов се закани с Белене на пенсионер от Дупница
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here