Шествие на свободата с кръста на ген. Веляминов начело за 146 г. от Освобождението на Самоков, кметът: Пазим спомена за героите

Шествие на свободата с кръста на ген. Веляминов начело за 146 г. от Освобождението на Самоков, кметът: Пазим спомена за героите

С пъстро шествие на свободата в Самоков отбелязаха 146 години от освобождението на общината. Мажоретки, духов оркестър и ученици от всички училища се включиха в честването, което беше приветствано с усмивки и радовстни възгласи от самоковци, които проследиха процесията.

Начело на шествието бяха литийният кръст и рапиди, подарени от главнокомандващия ген. Веляминов на Долномахаленската църква. И до днес светините се съхраняват там, за празника бяха в ръцете на архиерейския наместник отец Михаил, самоковски духовници и ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”.

Знамената на община Самоков и на България носеха успешните млади футболисти от Самоков Марто Бойчев и Васил Киров. Част от шествието бяха кметът инж. Ангел Джоргов, зам. кметовете Станимира Давидова, Люба Кленова и инж. Петър Костов, секретарят на общината Венера Милова и председателят на ОбС Мая Христева. Включиха се още служители на общинска администрация и граждани.

Колорит на пъстрата върволица от хора придадоха мажоретният състав от град Елин Пелин и духовият оркестър на Сухопътни войски.

„Когато честваме Освобождението на Самоков, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. В днешния ден тя е белязана с особен знак – изстрадана в петвековно робство, но роби никога не сме били ! Защото българският народ е силен – имали сме и сме се учили от велики ханове и царе, от видни възрожденци, книжовници и зографи. Възходи и трудности ще маркират пътя ни, времена ще се сменят, но признателността към героите, загинали за Освобождението на града и селата от Общината, скътана дълбоко в паметта на поколения самоковци, ще бъде запазена.”, приветства самоковци за прзника кметът инж. Ангел Джоргов.

С минута мълчание бе почетена паметта на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата. Венец от името на гражданите на община Самоков поднесоха кметът инж. Джоргов и председателя на ОбС Мая Христева. Училища и граждани поднесоха цветя на паметника, на който е изписано „На братята освободители от признателните самоковци”.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here