Банско с шанс да приеме състезания от Младежките олимпийски игри по биатлон

Банско с шанс да приеме състезания от Младежките олимпийски игри по биатлон.
Банско с шанс да приеме състезания от Младежките олимпийски игри по биатлон.

Банско с шанс да приеме състезания от Младежките олимпийски игри по биатлон.

Страните-членки на Международния съюз по биатлон (IBU) от Южна Европа проведоха своята годишна конференция в Банско.

В нея участваха делегации на 10 държави, а значимостта ѝ бе подчертана от присъствието на президента на IBU Оле Далин. И директора по развитието на IBU Дагмара Герасимук. Домакини на срещата бяха президентът на Българска федерация Биатлон Атанас Фурнаджиев и генералният секретар на БФ Биатлон Борислав Панков, както и олимпийската шампионка от Нагано 1998 Екатерина Дафовска, която е член на Изпълкома на IBU.

Кметът на община Банско Стойчо Баненски, секретарят на ОбА Иван Докторов. И общинските съветници Иван Драгосинов и Иван Баряков проведоха работна среща с официалните лица. Оле Далин, Дагмара Герасимук и Атанас Фурнаджиев коментираха с общинските ръководители идеята България да приеме Младежките олимпийски зимни игри през 2028 г. Кандидатурата на страната ни е била основна тема на техните разговори с президента Румен Радев. И с министъра на спорта Георги Глушков, споделиха гостите.

Изборът на Банско за място на провеждане на конференцията на IBU е предпоставен както от добрите традиции на този спорт, които продължават и се развиват с финансовата и материална подкрепа на Община Банско, така и заради активното участие на биатлонисти от града в състезания от националния и международния календар.

Представителите на IBU се запознаха с възможностите на Банско като спортна и логистична инфраструктура да приема състезания на най-високо ниво. В това число и на такива от Младежките олимпийски игри, ако страната ни бъде одобрена да ги организира.
Участниците в срещата в Банско се обединиха около мнението, че подобряването на инфраструктурата за зимни спортове е от първостепенно значение за превръщане на България в един от центровете на зимните спортове, което би подпомогнало икономиката и туризма на страната.

 

Банско с шанс да приеме състезания от Младежките олимпийски игри по биатлон.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here