Овощари от Кюстендилско настояват за изграждане на ракетни площадки

Овощари от Кюстендилско настояват за изграждане на ракетни площадки.
Овощари от Кюстендилско настояват за изграждане на ракетни площадки.

Овощари от Кюстендилско настояват за изграждане на ракетни площадки.

Да бъдат изградени ракетни площадки за противоградова защита на територията на Кюстендилска област. За това настояват овощари, които заедно с кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов инициираха среща с Изпълнителната агенция “Борба с градушките”.

14 хил. декара са овощните насаждения в областта и те трябва да бъдат защитавани от подобни климатични явления, които стават все по-често, коментираха стопаните пред БНТ.

“Ние сме един от най-концентрираните райони в страната и трябва да се обърне внимание, защото е ясно, че до бразда бие градушката. Трябва да се предприеме нещо сериозно, за да се опази продукцията. Никой нищо не направи да се създадат такива площадки. Редно е Изпълнителната агенция “Борба с градушките” да вземат отношение“, каза проф. Димитър Домозетов.
По думите на овощарят Кирил Димитров в някои случаи градушката унищожава продукцията на 100%. Крайно необходими са такива площадки, коментира още той.

„Направих среща между черешопроизводителите и изкупвачите на череши преди две седмици. Тогава взехме решение областният управител и аз, в лицето на общината като кмет, да изпратим писмо до Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, с което да изискаме среща, за да може да се види каква е процедурата и как може да се изградят такива площадки“, обясни кметът инж. Огнян Атанасов. Предстоят нови срещи за уточняване на процедурата, допълни още кметът.

По данни на Изпълнителната агенция “Борба с градушките” на територията на страната чрез ракетен способ са защитени над 2 млн. декара обработваеми земи в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково.

Овощари от Кюстендилско настояват за изграждане на ракетни площадки.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here