В Благоевград почетоха Деня на Европа, кметът Байкушев: Когато избереш отмъщението, получаваш нова война

В Благоевград почетоха Деня на Европа, кметът Байкушев: Когато избереш отмъщението, получаваш нова война

В Благоевград тържествено отбелязаха Деня на Европа и Деня на победата над хитлеро- фашизма. Цветя пред паметната плоча бяха положени в памет на загиналите в борбите за обединението и независимостта на България в Благоевград. Честването започна под звуците на химните на България и на Европейския съюз в изпълнение на Биг Бенд – Благоевград.

 „Второто хилядолетие на европейската история е изпълнено с кръвопролитни войни, които винаги завършват с наказание и унижение за загубилия. Така се случва и след Първата световна война. Вместо да се постигне един траен мир, да се намери едно справедливо решение, да се потърси и да се даде прошка, победените биват унизени, а тяхното национално богатство бива изземано години наред. Когато избереш отмъщението пред прошката, неминуемо получаваш нова война. Така получихме и ние – Втората световна война – още по-ужасяваща, с още повече жертви, с още по-трагични последици. Днес честваме Деня на Европа, защото мъдри хора стигнаха до правилните изводи. Избраха прошката пред отмъщението. И не само това, те поставиха основите на общността, в която ние живеем, а именно най-свободният, най-мирният, най-демократичният и най-богатият политически съюз в историята на света. Ние сме част от него и с това трябва да се гордеем. Вместо да накажат Германия, победителите Франция и Америка предложиха декларацията „Шуман“ и Плана „Маршал“. Европейският съюз се крепи на три основни стълба. Първият от тях е свобода, демокрация и правов ред, вторият е благоденствие, което се постига чрез общ пазар и свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, които гарантират третия голям стълб – мира. Ние в Европа избираме точно това – да имаме и трите стълба, за да можем да гарантираме трайност на всичко, което сме постигнали. Никога не бива да забравяме нашата лична отговорност към демократичния процес в България и в Европа.

Нека всички да осъзнаем тази отговорност и да я пазим, да пазим този прекрасен свят, който успяхме да създадем и да помним, че в Европа няма фундаментален проблем. Каква ще бъде Европа зависи от всички нас“, каза в словото си кметът Методи Байкушев.

В церемонията на площад „Георги Измирлиев“ участваха и председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-областният управител Христо Ангелов, представители на обществени, културни институции и политически партии.

Тържествата по случай Деня на Европа продължиха на площад „Македония“с концерт на състави на НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ и Вокално студио „Фа Диез“ .
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here