В село Габрене събираха растения в планина Беласица, депутатът инж. Костадин Стойков бе сред гостите

Опознаване и популяризиране на Подгорието и планина Беласица.

В село Габрене събираха растения в планина Беласица, депутатът инж. Костадин Стойков бе сред гостите.

Опознаване и популяризиране на Подгорието и планина Беласица.

Десетки гости посрещна днес село Габрене за второто издание на пролетното събитие „Да се хванем за зелено – познаване и използване на растителните ресурси на Подгорието“.
Началото на деня организаторите поставиха със събиране на растения в планина Беласица. То се случи с напътствия на жители на селото. По този начин беше представено традиционното местно знание за разпознаване. И използване на диви растителни ресурси от планина Беласица.
На място беше отворена и работилница за габренска сарма, приготвена от бутима – така хората от селото наричат растението американски винобой.
Подреден беше изкусно и базар с традиционни местни храни. На сцената на читалището в село Габрене се изявиха фолклорни колективи от селото домакин и от селата Скрът и Беласица. Дойдоха и самодейци от Асеновград. Представени бяха български народни песни, посветени на природата и предавани на поколенията.
Гостуваха учени от БАН. Зам.-кметът на община Петрич Нина Попова поздрави организаторите и партньорите на събитието, като пожела всяка година съмишлениците и приятелите да бъдат все повече, защото инициативата представя по най-пъстрия начин красотата на този район – бит, традиции, природни дадености.
Събитието уважи и народният представител инж. Костадин Стойков.
За утре по програма е предвидено обсъждане на проблемите и предизвикателства за производството на кестенов мед и как науката може да е в полза на производителите.
Събитието се организира от сдружение „Биоматера“ гр. Петрич и сдружение „Слоу Фуд в България“, финансира се по проект „Национална пътна карта за научна инфраструктура. (2020 – 2027)“, МОН, чрез споразумение Д01-163/28.07.2022 (LTER – BG). Всички дейности са подкрепени от дирекция на природен парк „Беласица“, партньор на събитието.
Подкрепа оказва и Община Петрич.
В село Габрене събираха растения в планина Беласица, депутатът инж. Костадин Стойков бе сред гостите.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here