Международният фолклорен фестивал „Шопски наниз“ стартира в Костинброд

Международният фолклорен фестивал „Шопски наниз“ стартира в Костинброд.
Международният фолклорен фестивал „Шопски наниз“ стартира в Костинброд.

Международният фолклорен фестивал „Шопски наниз“ стартира в Костинброд.

Вчера на площад Иван Вазов бе поставено началото на конкурсната програма на превърналия се в традиция за община Костинброд Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз“.

На откриването на фестивала присъстваха Трайко Младенов- кмет на община Костинброд. Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд и Директор на фестивала. Д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет – Костинброд, общински съветници, директори на социални центрове, на училища и детски градини.

След анонс от водещия Рангел Вангелов думата беше дадена на заместник-кмета на община Костинброд и директор на фестивала- г-н Александър Ненов: „ За мен е чест да открия 14-ия Международен Фолклорен фестивал „Шопски наниз“. През тези три дни в град Костинброд ще вземат над 2100 участника. С тях ще дойдат техни приятели, родители, близки и ще видят нашия прекрасен град и нашата прекрасна община. Ще разберат, че сърцето на фолклора тупти в Костинброд. Ще усетят нашето гостоприемство и как посрещаме всички наши гости от общините в България и от съседната наша приятелска държава – Република Сърбия. Поздравявам целия екип, който работи Фестивалът да се превърне в един голям и търсен фолклорен форум. Поздравявам доброволците, които всяка година се увеличават и спомагат „Шопски наниз“ да има своето място в Културния календар на България.“

Водещият представи и професионалното жури в състав:

Юлия Цанкова, която е дългогодишен музикален редактор и водещ на фолклорни предавания по Българското национално радио. Работи за радио

“Христо Ботев” и е автор на предаванията “По жицата”, “SOS-

фолклор” и “Вие сте луда, госпожо” с Георг Краев.

Асен Павлов е основател и Директор на Ансамбъл “Чинари”, преподавател в

НМА “Панчо Владигеров” – специалност Фолклорна Хореография, Художествен ръководител на специалност “Български танци” в НУТИ, Артистичен Директор на Ансамбъл “Гоце Делчев” гр.София.

Бинка Добрева е българска народна певица от Тракийската фолклорна област и солистка на световноизвестния хор „Мистерията на българските

гласове“, педагог, доцент доктор.

Албена Вескова е изпълнител с бляскава международна солистична кариера.

Солист на “Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл

“Тракия”, Национален Фолклорен Ансамбъл “Българе”.

Участвала е в над 600 концерта по целия Свят.

Кирил Апостолов е завършил академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той е хореограф, режисьор и педагог. От 1981 година до ден днешен е хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград.

Фестивалът се откри от дуета от село Драговищица, община Костинброд – Бисера и Лидия. Младите изпълнителки са едни от най- популярните дуети в народната музика. Носители са на награди от престижни фолклорни конкурси, а начинът, по който умеят да вплитат гласовете си, впечатлява както публиката, така и големите имена в музиката не само в България, но и в чужбина. Със сърце и душа излизат на музикалната сцена, запазвайки традициите и налагайки новаторство във фолклорната музика.

В първия фестивален ден на сцената се изявиха самодейци от община Костинброд и общини в България. Бяха представени традиционни песни, танци и характерни за шоплука сцени.
Конкурсната програма днес започна и ще продължи до 19.00 часа.
Международният фолклорен фестивал „Шопски наниз“ стартира в Костинброд.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here