200 души работят здраво по новия затвор в Самораново, на 29 април отчитат проекта пред гости от Норвегия

200 души работят здраво по новия затвор в Самораново, на 29 април отчитат проекта пред гости от Норвегия

Довършителни дейности кипят в момента на строителната площадка на новия затвор в дупнишкото село Самораново. На проверка на място днес е била министърът на правосъдието Мария Павлова. От ведомството информират, че на 29 април норвежките партньори ще бъдат на място. Те ще се запознаят с напредъка на строителството. Тогава е планирано да се проведе и заключителна конференция по проекта за изграждане на пилотен затвор и учебен център, съобщиха от Министерство на правосъдието. Припомняме, че строителството стартира през декември 2022 г. 

След днешната визита на министър Мария Павлова от министерството съобщават, че вървят довършителните дейности в Самораново. Главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов заяви, че от фирмата-изпълнител на обекта са осигурили близо 200 работника. Те успоредно работят по десетте сгради и по подобряване на цялостната инфраструктура на района.  Проектът е най-амбициозният, осъществяван съвместно между Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). Както е известно, новият затвор в Самораново е с капацитет за 400 лишени от свобода, учебния център за 100 служители на ГДИН. Към него ще има ново преходно отделение, училище, цехове за работа, социален център, административна сграда и др. Финансирането се осъществява чрез Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

По предложение на норвежката страна, работата по въвеждането на новите методи на обучение на персонала и по новите програми за работа с лишените от свобода ще продължи и в следващите месеци. Очакванията са в новия затвор първите лишени от свобода да бъдат настанени, когато всички нови процедури, обучения на служители и тестове за сигурност бъдат проведени и въведени на място. Процесът ще бъде подпомогнат и наблюдаван от Норвежката корекционна служба.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here