Третокласници пресъздадоха моменти от живота на Георги Измирлиев

Третокласници пресъздадоха моменти

Ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград изнесоха поетичен рецитал и пресъздадоха впечатляващи моменти от т.нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев – Македончето.

Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей  и е по повод 173 години от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание.

„Искам да бъда смел като моя патрон, да съм силен,  да бъда добър човек“ – каза 9-годишният Андрей Каръков, който влезе в ролята на младия апостол.

Служителката от музея Татяна Безинска влезе в образа на Тона, майката на Георги Измирлиев. „Качествата на Тона, които бих искала да притежават днешните деца са честност, откритост, да отстояват своите идеи, да преследват мечтите си.

Мечтите в миналото и днес са различни, но когато човек ги отстоява – те се случват“.

Във втората част на събитието Татяна Безинска  разказа на ученици и учители за характерната горноджумайска женска носия, която собственоръчно бе направила на възстановката.

Децата научиха от нея как днес се става хаджия. Дядото на Георги Измирлиев по майчина линия – поп Стоян е бил хаджия. По спомени на негови наследници той се е срещал и с хилендарския монах  в Света гора, чел е и преписвал „История славянобългарска“.

„Всяка година с Пето СУ „Георги Измирлиев“ се стремим да отбелязваме по различен и интересен начин годишнината от рождението на нашия велик съгражданин.

Животът му е пример за всички поколения. Характерът му, силата на неговия дух, изключителната му воля и стоицизъм му позволяват само за 25 години да извърши невероятен подвиг“ – каза  д-р Елена Чалгънова, уредник в РИМ-Благоевград.

За възстановката бяха използвани оригинални музейни вещи, както и книги от епохата на Възраждането.

Георги Измирлиев – Македончето е роден на 21 април 1851 година в семейството на Тона Икономова и Димитър Измирлиев.

Георги се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг.

В разгара на подготовката е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 година в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here