Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов: Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има

инж. Огнян Атанасов
Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов: Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов: Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има, съобщава Economic.bg.

Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има. Има хора, които ще загубят работните си места и ние трябва да търсим ефекта, за да използваме средствата целесъобразно и да ги инвестираме по правилния начин, така че работните места да се запазят, да се удвоят и всички да намерят баланс – обществото и бизнеса.

Това заяви кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов по време на конференцията „Преход на възможностите – Кюстендил“, организирана от „Бранд Медия България“. Събитието е част проекта „Преход на възможностите“, съфинансиран с европейски средства по политиката на сближаване на ЕС.

По думите на кмета средствата, предвидени за преквалификация, не са правилно насочени, специално за област Кюстендил. Той допълни, че не е логично хората да си представят, че миньорите изведнъж ще станат IT специалисти. Според Атанасов те могат да доразвият уменията си и да бъдат добри монтажници на фотоволтаици, веи проекти.

Трябва да доразвием уменията им и да ги използваме правилно.“

Поставянето на все повече фотоволтаични системи, според Атанасов, са възможност, която обаче трябва да бъде направена с мисъл и да бъдат инсталирани на обществени сгради. Кметът е на мнение, че не може една сграда да кандидатства за 10 киловата мощност, ако е присъединена към местното дружество за 6 киловата.

Трябва да е толкова, колкото е позволена мощността.“

Инж. Атанасов коментира, че фирмите трябва да се включат в прехода, за да са готови да поемат работната ръка. Според него преквалификацията трябва да стане бързо, в рамките на до 6 месеца, за да бъдат поети от компаниите, които искат да инвестират.

Трябва да им дадем правилната работна ръка.“

Според кмета с общи усилия всичко може да се случи, въпреки че по думите му, средствата за Кюстендил за по-малко (122 млн. евро) и все още не са започнати да се усвоят. По думите му намаляват и местата, където може да се инвестират, за да има добавена стойност.

Относно програмата за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради, Атанасов е на мнение, че не може самофинансирането да е еднакъв процент за всички градове. Кметът е категоричен, че в региона трябва да се отчете енергийната бедност.

За Кюстендил парите би трябвало да са 100%. и е важно да се гледа картината на ниво области. а не ниво региони, дори на общини.“

Кметът допълни, че задължително трябва да бъде осигурено финансиране и за една, дори две индустриални зони. Защото там е мястото, където ще се влее работната ръка. Освен това трябва да се помогне и на фирмите, които са готови да инвестират.

Надявам се септември месец да разполагаме със средствата, за да се случат нещата и Кюстендил да е мотор на растежа. Трябва да помогнем на малките общини да се справят, защото например Бобов дол няма да се справи сам.“

Той заяви, че всички заинтересовани страни трябва да работят заедно – общини, министерства, синдикати, бизнес и общественост.

Аз виждам възможности.“

Кметът е на мнение, че оттук нататък цената на енергията само ще расте и за да бъде намалена, трябва да се развиват т.нар. енергийни общности, за да се спести и таксата за пренос.Economic.bg; /

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов: Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here