Чудо! Израел и съюзниците му обезвредиха над 300 ирански дрона и ракети!

Чудо! Израел и съюзниците му обезвредиха над 300 ирански дрона и ракети!
Чудо! Израел и съюзниците му обезвредиха над 300 ирански дрона и ракети!

Чудо! Израел и съюзниците му обезвредиха над 300 ирански дрона и ракети!

Почти всички балистични ракети и дронове, изстреляни от Иран срещу Израел в безпрецедентна атака късно в събота, са били прихванати и не са успели да постигнат целта си, твърдят израелски и американски официални лица. Това подчертава страхотната и многопластова противоракетна отбрана, разположена от двамата съюзнически партньори. Това се казва в анализ на Си Ен Ен.

Над 300-те ирански дрона и ракети, изстреляни по време на петчасова атака, бяха прихванати преди да стигнат до Израел на повече от 1770 км от местата на изстрелването им. Израелската армия заяви, че „99%“ от снарядите, изстреляни от Иран, са били прихванати от Израел и неговите партньори, като само „малък брой“ балистични ракети са достигнали Израел.

Общо около 170 дрона, над 30 крилати ракети и над от 120 балистични ракети са били изстреляни срещу Израел от Иран през нощта в събота, казаха военните.

В разговор в неделя президентът на САЩ Джо Байдън каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че това представлява победа за Израел, тъй като не е било ударено нищо „стойностно“, каза високопоставен служител на американската администрация пред CNN. Американски служители разкриха, че над 70 дрона и три балистични ракети са били прихванати от кораби и военни самолети на ВМС на САЩ, без да дават подробности какви точно защити са били използвани за свалянето на оръжията. ВМС на САЩ свалиха най-малко три балистични ракети, използвайки системата за противоракетна отбрана „Ейджис“ (Aegis) на борда на два разрушителя с управляеми ракети в източното Средиземно море, казаха официални лица пред Орън Либерман от CNN в Пентагона. Американските военни самолети също са свалили ирански средства, съобщи Либерман. Въпреки че не беше разкрито откъде са действали тези американски самолети, в обсега на региона има самолетоносачи и наземни самолети на ВМС на САЩ.

Байдън изтъкна в изявление, че САЩ са добре подготвени да помогнат за защитата на Израел срещу иранската атака. „За да подкрепи отбраната на Израел, американската армия премести самолети и разрушители за защита от балистични ракети в региона през изминалата седмица“, каза президентът на САЩ. „Благодарение на това дислоциране и изключителните умения на нашите военнослужещи, ние помогнахме на Израел да свали почти всички изстреляни дронове и ракети“, каза Байдън.

Великобритания също заяви, че е готова да се намеси, използвайки самолети на Кралските военновъздушни сили, които има в региона. „Тези самолети на Обединеното кралство ще прихващат всякакви въздушни атаки в обхвата на съществуващите ни мисии, когато е необходимо“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Израелски военен говорител каза също, че Франция е участвала в блокирането на иранските атаки. „Работим в тясно сътрудничество със САЩ, Обединеното кралство и Франция, които действаха тази вечер. Това партньорство винаги е било близко, но тази вечер се прояви по необичаен начин“, каза говорителят.

Междувременно Израел управлява набор от системи за блокиране на атаки от всичко – от балистични ракети с траектории, които ги издигат над атмосферата, до нисколетящи крилати ракети и дронове. Израелската система Iron Dome („Железен купол“) често попада в заглавията, откакто страната започна военната си офанзива в Газа в отговор на атаките на Хамас на 7 октомври в Израел, които предизвикаха настоящите военни действия в региона. „Железният купол“ е най-долният сегмент на противоракетната отбрана на Израел, според Организацията за противоракетна отбрана на страната (IMDO). В Израел има най-малко 10 пускови установки на Iron Dome, всяка оборудвана с радар, който открива ракети и след това използва система за командване и контрол, която бързо изчислява дали входящият снаряд представлява заплаха или има вероятност да удари ненаселен район. Ако ракетата наистина представлява заплаха, „Железният купол“ изстрелва ракети от земята, за да я унищожи във въздуха.

Следващото стъпало нагоре по стълбата на противоракетната отбрана е „Прашката на Дейвид“ (David’s Sling), която предпазва от заплахи с малък и среден обсег, според IMDO. „Прашката“ е съвместен проект на израелската компанията Rafael Advanced Defense System и американския отбранителен гигант Raytheon. Тя използва кинетични прехващачи, за да унищожи цели на разстояние до 186 мили, според проекта Missile Threat в Центъра за Международни и стратегически изследвания (CSIS).

Над „Прашката на Давид“ са израелските системи Arrow 2 и Arrow 3, разработени съвместно със САЩ.

Arrow 2 използва раздробяващи бойни глави, за да унищожи пристигащите балистични ракети в тяхната крайна фаза, докато се гмуркат към своите цели – в горните слоеве на атмосферата. Arrow 2 има обхват от 56 мили и максимална надморска височина от 32 мили. Arrow 2 e надграждане на американската система за противоракетна отбрана „Пейтриът“, използвана някога от Израел.

Междувременно Arrow 3 използва технологията hit-to-kill, за да прихване входящи балистични ракети в космоса, преди да навлязат отново в атмосферата по пътя си към целите.

Израел също разполага с най-съвременни бойни самолети, включително стелт реактивни самолети F-35I, които преди е използвал за сваляне на дронове и крилати ракети, според новинарските съобщения.

Балистични ракети, които са достигнали Израел, са паднали върху военновъздушната база Нетавим в Южен Израел, каза израелският военен говорител, добавяйки, че са причинили само леки щети. Базата функционира и продължава операциите си след нападението, като самолетите продължават да използват базата, добави той. Снимки, публикувани от израелските военновъздушни сили рано в неделя, показват изтребители F-35 и F-15, завръщащи се в базите си в Израел след т. нар. успешни „прехващания“ и „мисии за въздушна отбрана“. Някои от оръжията, изстреляни срещу Израел, са били изстреляни от Ирак и Йемен, добави говорителят. /БГНЕС

Израелски учен, който работи за системата за сигурност и е доктор по физика, вчера написа следните думи на своя равин:

„Исках да споделя с равина нещо, което е много повече от чувство. Че през нощта на Шабат тук се случи нещо от мащаба на разцепването на Червено море. Аз съм доктор по физика и работих няколко години в отбранителната индустрия в Израел, в проекти, които все още са авангардни в държавата Израел. Когато гледам какво се случи в събота вечерта на научно ниво, това просто не може да се случи. Всички, имам предвид всички, действаха като един човек в цялостно единство. Вероятността всичко да работи точно както трябва не съществува в сложни системи като отбранителните системи, които работеха. Те никога, имам предвид никога, дори извън държавата Израел, не са били опитвани в реално време.   Големият брой събития, които трябваше да бъдат обработени точно в точното време, удвоява шанса да направите грешка. При всички високи технологии се очакваше пробив в защитата на небето на Държавата Израел. Дори и да получим 90% защита, ще е чудо. Това, което се случи обаче е, че всички, имам предвид всички – пилотите, системните оператори и технологичните оператори – действаха като един човек в един момент в пълно единство. Ако това не е Божие дело, тогава вече не знам какво е чудо.

И докторът се чуди и добавя:

„Това е по-рязко от победата в Шестдневната война или Войната за независимост. Там може да се обясни според природата. Спасяването, което се случи за народа на Израел в нощта на Шабат, е просто невъзможно Естествено, вярвам, че това чудо спаси живота на много хора от Израел, ако отбранителната система не беше успяла да прихване редица крилати ракети, резултатът щеше да ни въвлече в много сложна кампания. Не бих се обзаложил, че следващия път ще работи така без божествен надзор. Простото доказателство за това, което казах е, че мениджърите на индустриите за сигурност, които разработват и произвеждат тези системи, гарантират не повече от 90% успех! От деня, когато излезеш от египетската земя, ние ти показахме чудесни неща!“ Честит празник!“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here