Home Актуално от днес Малко дете от София пострада от борова процесионка в парк „Хисарлъка“ в...

Малко дете от София пострада от борова процесионка в парк „Хисарлъка“ в Кюстендил

Малко дете от София пострада от борова процесионка в парк „Хисарлъка“ в Кюстендил.

Боровата процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт.
Сигнал за нашествие на опасни гъсеници у нас. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт.
Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, алармират специалисти. За последните няколко седмици има сигнали в социалните мрежи на стопани, които са загубили кучетата си след фатална среща с опасната гъсеница, предава NOVA.

Малко дете също е пострадало от неочаквана среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова обясни, че детето ѝ настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, но това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето си в токсикологията в „Пирогов”. Лекарите им обяснили, че то е с алергична реакция.

Телата на боровата процесионка отделят два алергена, обясни алергологът д-р Тихомир Мустаков. По думите му при среща с опасното насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина – токсична реакция. Специалистът алармира, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.
Преди месец от Община Кюстендил призова жителите и гостите на града за повишено внимание при посещение в лесопарк „Хисарлъка“. Защото в следващите 20-25 дни е възможна среща с гъсеници именно от тип борова процесионка.

Гъсениците произвеждат протеина талметопоин, който причинява алергии по хора и животни.
При среща с гъсеници на борова процесионка, не ги пипайте с голи ръце и не ги настъпвайте с крака. При досег с тях може да се получи алергична реакция – най-често обрив, сърбеж и по-рядко затруднено дишане.
При такъв досег се препоръчва незабавно измиване на ръцете и очите.
Малко дете от София пострада от борова процесионка в парк „Хисарлъка“ в Кюстендил.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here