Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор

Акт 16 Методи Байкушев
Методи Байкушев

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор, съобщи кметът Методи Байкушев

Приемателна комисия на Дирекция за национален строителен контрол днес прие Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци край Благоевград.  С това приключва процедурата по придобиване на Акт 16.

Предстои да бъде издадено разрешение за ползване на инсталацията и да се проведе процедура за избор на оператор, след което тя ще бъде пусната в експлоатация.

В Анаеробната инсталация по метода на суха метанизация ще се третират разделно събрани биоразградими отпадъци (хранителни, зелени и/или дървесни отпадъци).

При процеса на анаеробно третиране ще се произвежда биогаз и компост.

Биоразградимите отпадъци ще се третират в специално изградени биореактори, херметически затворени, където съгласно предвидената технология ще протича процесът на анаеробна ферментация.

Съоръжението е с капацитет близо 16 000 тона годишно и ще обслужва 100 000 жители на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.

Вече са закупени и необходимите автомобили и съдове, с които биоразградимите отпадъци ще бъдат извозвани и събирани разделно.

Припомняме, че веднага след встъпването си в длъжност кметът Методи Байкушев предприе спешни мерки за разплащане на над 17 млн. лева за строително-монтажни работи, свързани с довършването на Анаеробната инсталация в срок, в противен случай Общината бе изправена пред риск да връща парите по проекта от собствения си бюджет.

Анаеробната инсталация е изградена по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ по договор, сключен от Община Благоевград през 2018 г.

Строителството на Анаеробната инсталация стартира през 2021 г. и завърши в края на 2023 г.

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор, съобщи кметът Методи Байкушев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here