Откриха обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии в Разлог

Откриха обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии в Разлог.
Откриха обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии в Разлог.

Откриха обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии в Разлог.

Полигонът е на територията на община Разлог. Той е резултат на доброто партньорство на Община Разлог, Община Банско и Планинска спасителна служба при Български червен кръст.


Над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, инструктори, граждани и гости, в присъствието на кмета на община Банско Стойчо Баненски, зам. -кметовете на община Разлог – Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков, открихме официално ценната за спасителите тренировъчна база.

„Искам да благодаря на ръководствата на община Разлог и община Банско, че този тренировъчен център е факт.. Това сподели Любчо Джолев, водачът на кучето–герой Нико от земетресението в Турция.

„Досега за тренировка ползвахме стари изоставени сгради. Слагахме за укрития сандъци, а този тренировъчен център пресъздава напълно реално струпването при едно земетресение, има подземие, има тунел, има неща, които симулират земетресение. С този полигон кучето се адаптира към среда, близка до реалната, може да хване миризмата по микролокацията, което означава да хване точката, от която излиза миризмата и да покаже точно мястото. Кучето върши най-рисковата част от спасителната акция, след това – влизаме ние. “, допълни той.

Официален старт на полигона дадоха водачите на пет спасителни кучета от България и Словакия. Симулира се бедстващ човек в подземието на руините и шампионите- кучета откриваха живата локация със сигнален лай.

Откриването на обучителния полигон за спасителни кучета е посветен на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС, съвпада и като събитие с Международния обучителен курс за спасителни кучета, който ще приключи на 14 април.

„Тази годишнина за нас е 50 години труд, себеотрицание и спасени човешки животи.“. Каза Атанас Уков, ръководителят на група Банско за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Български червен кръст. И главната цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, някъде, без значение къде. Да се отзовем най-бързо и да извадим живи хора.“

Спасителните кучета – настоящи и бъдещи герои получиха вкусен подарък. На добър час на учебния полигон и повече спасени човешки животи си пожелаха водачи, инструктори и гости.

Откриха обучителен полигон на спасителни кучета при бедствия и аварии в Разлог.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here