Юристът на ОбС Дупница Милен Попов: Решението за конкурса за имота на ВиК е незаконно, давам го на прокурор

Юристът на ОбС Дупница Милен Попов: Решението за конкурса за имота на ВиК е незаконно, давам го на прокурор

„Решението на Общинския съвет за провеждането на конкурс за отдаването под наем на имота на ВиК – Дупница е незаконно. Ще го подпиша с особено мнение. Смятам да подам сигнал в прокуратурата, тъй като не вярвам областният управите да го върне.“ Това заяви след днешното извънредно заседание на ОбС юристът Милен Попов.
Както е известно, днес беше решено сградите на ВиК да се отдадат под наем за срок от 10 години. Идеята е новият стопанин да бъде „Кюстендилска вода“. Очаква се дружеството да започне да оперира в община Дупница от месец май и се нуждае от база. По време на дебатите обаче беше повдигнат въпросът за собствеността. Той беше дебатиран и на сесията през март, когато предложението беше за продажба. То обае беше отхвърлено от съветниците. В докладната за отдаване под наем, която се гледа днес, е записано, че само теренът е собственост на ВиК – Дупница и е записан в капитала на дружеството в Търговския регистър. Той е оценен на 35 000 лв. Сградите обаче ВиК само владеело като ползвател.
„Актовете за общиска собственост на имота са толкова нескопосани, показах ти на председателя на ОБС Костадин Костадинов по време на заседанието. Сградите са вписани като собственост на ВиК. Те са част от капитала на дружеството и не са общинска собственост. Вчера администраторите от отдел „Общинска собственост“ се гънеха и не знаеха какво да кажат като ги питаха. Дори общинските дружества да са 100% общинска собственост, сградите не са на общината. Ако са прехвърлени с решение на ОбС, това се вписва в акта за общинска собственост. То има удостоверително значение, това е официалният документ. Направен е пропуск от страна на общинска администрация. Аз ви говоря за актовете за общинска собственост, първи, втори акт.“, обясни Попов. Той отчете, че днешното гласувано е показало разместване в ОбС. „Има ново мнозинство, трима съветника днес бяха в резерв и изскочиха внезапно. Те подкрепиха докладната за конкурса за отдаване под наем на сградата на ВиК Дупница. Единият от тях е политически лидер. Председателят Костадинов е от резервните играчи, той идва на помощ, когато не достигат гласове. Има един и от групата на СДС. Освен това, днешното заседание на ОбС беше незаконно, защото съветниците имат право да се запознаят с материалите 5 дни преди сесията. Заседанието беше свикано във вторник. Това е нарушение на правилника.“
След сесията Милен Попов заяви, че отива да се подпише в подписката за провеждането на референдума за съдбата на ВиК- Дупница, инициирана от „Възраждане“. Както е известно, днес от партията призоваха всички противници на консолидацията да дойдат на сесията, за да изразят своето мнение. Коментира се, е в подписката са се подписали вече над 3000 човека. Оказа се обаче, че на призива за подкрепа се отзоваха 4-5 човека. „Трябва да се отговори на въпроса какво става със задълженията от 3 млн. на ВиК. След като дружеството бъде ликвидирано, те ще останат за сметка на дупничани. Референдум ще има, това трябва да е ясно, имаме подкрепата на хората.“, каза съветникът от „Възраждане“ Виктор Мантарков, който е начело на Инициативния комитет, създаден, за да реализира инициативата за допитването.


„Мрежата в Дупница е стара, ежедневно имаме много аварии. Не е ясно какъв ще бъде резултатът от този референдум, но има опасност да се окажем без оператор. Това е, което ме притеснява. Затова ще подкрепя докладната за отдаването под наем на имота на ВиК, за да може дейността да бъде обезпечена. Очертава се вариант да се направи ново дружество. Но друг е въпросът дали то ще има територия и ще получи ли лиценз. Миналия Гергьовден на депутата от „Възраждане“ Димчо Димчев предложих промяна на закона. Вашето предложени сега едва ли ще мине. Опасенията ми са, че ще се отпуснат 150 000 лв. за референдум напразно, защото изискването да влезе в сила решението за ново ВиК- Дупница изисква да излязат да гласуват 40% от имащите право на глас в община Дупница. Точно тук ще пропадне идеята.“, каза Костадинов.

 

Юристът на ОбС Дупница Милен Попов: Решението за конкурса за имота на ВиК е незаконно, давам го на прокурор
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here