ОбС шефът К. Костадинов: Референдумът за ВиК е тичане след вятъра, докато в Дупница гласуваме, консолидацията ще е факт

„Референдумът за запазване на ВиК- Дупница е тичане след вятъра. Законовата база е такава, че решението по въпроса не зависи от нас. Ако от „Възраждане“ съберат нужните подписи, ще  проведем допитването, но какво следва след това? Ще бъде знак към МРРБ? Референдумът е закъснял и ненужен. Имаме решение от 2021 г. за излизане от асоциацията. Ние сме зависими от националната политика, от изискванията на асоциацията.“, това заяви не пресконференция днес председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Той е категоричен, че консолидацията ще се случи и от 1 май „Кюстендилска вода“ ще бъде оператор на територията на общината и затова инициативата за допитване е доста закъсняла.

През пролетта на миналата година Димчев заяви, че ще се инициира промяна в Закона за водите, но едва сега внесе предложение за промяната.

„Миналата година по това време говорих с депутата на „Възраждане“ Димчо Димчев. Казах му какво трябва да се промени в закона, дадох му готов текст, който бяхме изготвили с юриста на Общинския съвет. Само трябваше да го внесе. Над 2 часа разговаряхме. Там беше и колежката му от Благоевград Цвета Рангелова. Те тръгнаха по друг път за излизане от асоциацията, за което трябва да се промени цялата законодателна база в Закона. Освен това не го внесоха миналата година, а го направиха чак сега. Подкрепям инициативата да се прави референдум, това е най- демократичната форма на управление. Но трябва да се отговори на въпроса какво ще случи, след като гласуваме. Хората са подведени като ги дали искат ВиК – Дупница да остане оператор т.е. цената да не се вдига. Всеки ще го подкрепи. Но ще  излъжем нашите съграждани. Изваждането на ВиК от „Кюстендилска вода“ не може ние да го направим.
За да остане ВиК- Дупница оператор, трябва или да напусне асоциацията, или да стоим в състоянието, в което сме сега. Докато се проведе референдумът, консолидацията ще се случи. Тогава кой ще изпълни задачата ВиК да остане оператор? Ще трябва да направим ново дружество, да внесем бизнес план в КЕВР. Дано не изпаднем в положението да останем без воден оператор.“, коментира Костадинов.
Той заяви, че е против консолидацията и имало възможност общината да подпомогне ВиК, за да продължи то да оперира.
„С между 100 и 200 000 лв. общината субсидира социалния патронаж. Ако не го прави, цената на храната ще бъде на двойни или тройни цени. Субсидираме музея, театъра с 250 000 лв., пазара… Изброих до тук субсидии за почти 1 млн. Имаше вариант да се субсидира и ВиК, за да не се вдига цената на водата и по над 2 млн. лв. да вървят към Кюстендил. Но това е въпрос на политика. Кметът Първан Дангов зае позиция в посока към „Кюстендилска вода“, което промени картината. Съветниците гласуват за консолидацията, защото се опасяват, че общината няма да субсидира ВиК и може да останем без оператор.“
Вижте видеоканала ни:


4 COMMENTS

  1. Така е .Вие продажните и лакоми общинари докато пикаехте срещу вятъра ,сега ни се връща по 3,71 .
    В два дни на ул.22 март ВиК прави 3 разкопавания и може да са още в следващите дни.
    Пари за инвестиции няма ,а 3,4,5, разкопавания ,плюс изтеклата вода ,едва ли са по- малко от това една 30 метрова отсечка да се подмени изцяло.
    Проблемите на ВиК не са от вчера ,но благополучно се проспаха 20-30 години, с партийни назначения и съсипване на дружеството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here