Кукери, гергьонски люлки, великденско хоро и много музика по Великден в Разлог  

Кукери, гергьонски люлки, великденско хоро и много музика по Великден в Разлог  

Богата празнична програма около Великден обещават от община Разлог.
„Облечете традиционната си носия и излезте на площадите, за да почувствате светлината и радостта на Възкресението! Полюлейте се на Гергьовски люлки, хванете се на хоро!“, отправят покана от общината.
В празничните дни са подготвени куп атрактивни мероприятия. Част от програмата са уникалните кукери на Елешница, гостите ще се насладят на годлевският Великден, Великденски празник в село Баня, Горно Драглище. Ще има топене на гергьовски китки и курбан в Бачево. Няма как да се мине без великденско хоро и гергьовски люлки в Разлог. Предвидени са богати концертни програми в Разлог и общината.
Ето и програмата:
5 май (неделя)
КУКЕРИ ОГЛАСЯТ ЕЛЕШНИЦА НАВРЪХ ВЕЛИКДЕН
Елешница ПРОБУЖДА природата със звънци и хлопки, гони злото със страшните маски, но и с невероятен карнавал – със скечове, усмивки и много настроение. Площадът на Великден в Елешница се преобразява. С цветните, пъстри носии на млади и стари.
Със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното, на два- на три ката хоро, на което се хващат всички. Заредени с усмивка. С благостта на хората на Елешница. Със светлината на Великия ден на Възкресението.
ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК В СЕЛО БАНЯ
За Великден, за светлия християнски празник, читалището и кметство село Баня възраждат отколешния ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК – с багрите на националните носии, с хорото, с богата концертна програма.
БАЧЕВО ТОПИ ГЕРГЬОВСКИ КИТКИ
От 17:30 часа – възстановка на красив гергьовски ритуал.
6 май (Светъл понеделник)
ГОДЛЕВО ПРАЗНУВА: ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ, КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ,  КОНЦЕРТ И ОГРОМНО ХОРО НА ПЛОЩАДА
Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично” в 9:00 часа, в 12:00 часа ще се благослови празничен курбан в м. Св. Богородица.
От 19 часа всички се събират на площада – за всенародно веселие и концертна програма.
ГОРНО ДРАГЛИЩЕ ПРАЗНУВА
Празникът ще започне с богослужение в църквата „Въведение Богородично“, ще има литийно шествие, ще се отдаде почит на загиналите във войните от с. Горно Драглище, концертна програма ще подготви читалище „Слънце – 1938“, ще има курбан – за здраве.
ГЕРГЬОВСКИ КУРБАН В БАЧЕВО
В м. Пресвета ще се направи празничен Гергьовски курбан за здраве.
ВЕЛИКДЕНСКО ХОРО И ГЕРГЬОВСКИ ЛЮЛКИ В ГРАД РАЗЛОГ
Ще се ТОПЯТ КИТКИ на малки моми, ще се организира голямо КЪЦАНЕ (бой) с великденски яйца, ще има КОНКУРС за най-красиво великденско яйце и вкусен домашен козунак, ще има ГЕРГЬОВСКИ люлки и богата концертна програма с участието на: Детско-юношески танцов състав „Разложенче“, Детска фолклорна група „Мехомийчета“, Тамбурашка група „Мехомийски мераклии, Трио „Магдена“, Танцов ансамбъл „ Разложки мераци“ при читалище „15 септември 1903-1909“, солистите на детския Пирин фолк – Памела Папева и Иван Джолев, и специалното участие на РАЙНА И ГОДЛЕВСКИ ВЕЛИКДЕН.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here