Сесия под обсада в Дупница! Противниците на водната асоциация се стягат за протест

Сесия под обсада в Дупница! Противниците на водната асоциация се стягат за протест
Кметът Първан Дангов и Виктор Мантарков, който е начело на Инициативния комитет за провеждането на референдум за ВиК Дупница.

Протест преди извънредната сесия на Общинския съвет в петък се задава в Дупница. Както е известно, съветниците се събират, за да решат въпроса със сградите на ВиК- Дупница. Кметът Първан Дангов иска разрешение да се организира конкурс за отдаването им под наем. Целта е там да се настани бъдещият оператор „Кюстендилска вода“, поставената начална цена е 3674 лв. месечно. Точката е доста гореща, след като през март местният парламент не разреши имотът да бъде продаден, което оставя кюстендилци без база в Дупница и с вързани ръце.

Напрежението в и без това взривоопасната атмосфера в ОбС ще засили и очакваният протест. Както е известно, от „Възраждане“ стартираха подписка за провеждането на местен референдум за запазване на ВиК Дупница.

Спасението на ВиК Дупница ще струва 1,2 млн.лв., В. Мантарков: При Кирил Петков загубихме обособената си територия
В началото на април стартира събирането на подписи за провеждането на референдум.

Сега от Инициативния комитет, начело със съветника Виктор Мантарков, призовават противниците на консолидацията да се съберат 15 минути преди заседанието, за да изразят мнението си. Смяната на водния оператор в община Дупница далеч не се посреща с овации от дупничани. То идва със скок в цената на водата от 1,37 до 3,71 лв./ куб. Много хора недоволстват, че сметките ще бъдат надути, а качеството на услугата няма да се подобри. Същевременно обаче, ВиК- Дупница е в тежко финансово състояние и във фактически фалит. От КЕВР не го признават за оператор и от години отказват корекция в цената на водата. През миналия месец работещите в дружеството се събраха в кабинета на управителя Васил Милушев, притеснени, че ще останат без заплати. Очаква се парите да бъдат извадени от касата на общината.

Асоциацията се събра и реши: „Кюстендилска вода“ е новият оператор в Дупница
Първан Дангов подкрепи идването на „Кюстендилска вода“ на заседанието на АВиК.

Кметът Първан Дангов пък гласува за присъединяването на Дупница към водната асоциация и това „Кюстендилска вода“ да стане оператор на заседанието на АВиК. Това се случи въпреки решението на ОбС той да даде вот „против“. Според Дангов инициативата за запазване на ВиК- Дупница е опит да се реанимира умрял човек, тъй като дълговете на дружеството гонят 3 млн. На пресконференция миналата седмица той обяви, че общината работи по изготвянето на няколко проекта за ВиК ремонти, които да бъдат входирани в МРРБ за финансиране. Сред тях е и ремонтът на мрежата в Самораново. Както е известно, заради опитите на Дупница да напусне водната асоциация общината е в немилост и държавата се скъпи да отпуска финансиране на дупнишките проекти. Същевременно, заради липсата на пълна консолидация поради отказа на Сапарева баня да се присъедини към АВиК областта е изключена от финансирането от Европа.

120 бона за работен проект за ВиК ремонта в Самораново, община Дупница чака оферти до 21 март
През май 2021 г. имаше протест на жители на Самораново преди заседание на Общинския съвет. Хората негодуваха срещу лошото състояние на ВиК мрежата в селото, честите аварии и лошото качество на водата.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here