В Дупница ще чакат 3674 лв. наем за базата на ВиК, сградите никога не са били собственост на дружеството

Наташа Димитрова ще прави паркинг на Бинева, Благовест Чорбаджийски тир паркинг със сервиз, автомивка и складове в Джерман
Наташа Димитрова ще прави паркинг на Бинека, Благовест Чорбаджийски тир паркинг със сервиз, автомивка и складове в Джерман

Завой от първоначалната идея за продажба в посока отдаване под наем на базата на ВиК Дупница направи общината. На извънредно заседание в петък съветниците ще бистрят новото предложение  на кмета Първан Дангов. То касае организирането на публичен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години. Поставената начална наемна цена е от 3763 лв. на месец.
Припомняме, че в средата на март ОбС отхвърли предложението за продажба на ансамбъла от сгради за сумата от 875 200 лв. В разгара на дебата изплува въпросът дали реално общината е собственик и има ли право да се разпорежда с имота. Във връзка с казуса в новата доклана кметът е записал, че ВиК Дупница е държало собствеността само на терена, но не и на сградния фонд.
Възелът по този въпрос се заплита след решение на ОбС от 2016 г., с което управителят на ВиК се задължава да прехвърли безвъзмездно на община Дупница имота. Така на първи август 2016г. е сключен договор и зданията са заведени в счетоводните сметки на общината. Проблемът е обаче, че след раздялата с имота промяната не е била отразена чрез намаляването на капитала на ВиК.
В докладната сега кметът посочва, че водното дружество е било собственик само на терена. За него има акт за частна общинска собственост от февруари 2001 год. и е бил включен в капитала на дружеството. Същото е отразено и в решение на Кюстендилски окръжен съд от 2000г. за вписване в Търговския регистър.
Капиталът на дружеството е бил увеличен чрез внасяне на апортна вноска, представляваща именно парцелът частна общинска собственост, оценен на 37 000 лева. Изготвената оценителна експертиза по фирменото дело обаче не засягала градите, които не са били част от апортна вноска. Така община Дупница е легитимният собственик.
Посочва се още, че в декларациите за облагане с данък от 03.2015г. са били завеждани от представител на ВиК, но в качеството на ползвател, а общината е записана като собственик.
Както е известно, целта на конкурса за отдаване под наем е да се уреди фактическото идване на „Кюстендилска вода“ в Дупница. Дружеството трябваше да поеме услугите по водоснабдяване от април, но няма подсигурена база.

 

 

В Дупница ще чакат 3674 лв. наем за базата на ВиК, дружеството собственик само терена, не и на сградите

 

 

В Дупница ще чакат 3674 лв. наем за базата на ВиК, дружеството собственик само терена, не и на сградите

 

 

 

В Дупница ще чакат 3674 лв. наем за базата на ВиК, дружеството собственик само терена, не и на сградите
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here