Инж. Росица Итова: Засаждането на дръвчета възстановява водоизточниците и екосистемите

Инж. Росица Итова: Засаждането на дръвчета възстановява водоизточниците и екосистемите.
Инж. Росица Итова: Засаждането на дръвчета възстановява водоизточниците и екосистемите.

Инж. Росица Итова: Засаждането на дръвчета възстановява водоизточниците и екосистемите.

ВиК София-област отбеляза Деня на водата като се включи в инициативата на ВиК Холдинга за засаждане на дръвчета в района на помпена станция “Опицвет”

В световния Ден на водата – 22 март, “ВиК” ЕООД – София се включи в доброволческата инициатива, организирана от “Българския ВиК Холдинг” в цялата страна – за засаждане на 3000 дръвчета. На помпена станция “Опицвет” в община Костинброд целият управителен съвет на Холдинга заедно с управителя на “ВиК” ЕООД – София инж. Росица Итова дадоха старт на инициативата “Засаждане за чисти води”.

“Водата е живот – без нея животът е невъзможен. Доставянето на вода е услуга, която е жизнено необходима, както за територията на нашата държава, така и в световен мащаб. Засаждането на дървета е прекрасна инициатива на “ВиК Холлдинга”, която ние от дружеството приветстваме”, заяви инж. Росица Итова. Тя обясни, че дърветата играят важна роля в кръговрата на водата и обезлесяването от сеч и пожари може да превърне земята от зелена планета в жълта, от оазис – в пустиня. Неслучайно традицията повелява от древни времена, че да засадиш дърво е дълг на всеки човек.

Техническият ръководител на “ВиК”- Сливница – Петър Петров, който работи в района повече от 36 години, посочи, че  строителството на помпената станция “Опицвет” е започнало през далечната 1960 г. и е официално открита през 1966-а. Оттогава тя се стопанисва от ВиК. Станцията е от първа степен и има две ел. захранвания с инсталирана мощност от 1000 киловата. Направена е автоматизирана система за управление, благодарение на която засега не се допусна да се въвежда режим на водоподаване – нещо, което е било факт преди 6-7 години. Тогава дебитът на водоизточника е бил паднал на 120 л/сек. За сравнение – при откриването на ПС дебитът е бил 360 литра. Сега той е около 200 литра в секунда.

“Ако не паднат дъждове, не ни очаква нищо добро. Благодарение на системата СКАДА успяваме да регулираме. И да подаваме водата така, че да не се стига до режим на водата. В момента се подава вода в посока Костинброд до около 50 л/сек., в посока Сливница е около 65 л/сек. И на този етап това е достатъчно”, отбеляза Петър Петров.

Инж. Росица Итова посочи, че изсичането на горите е довело до драстично намаляване на валежите и оттам на дебита на водоизточниците. Според нея прогнозите са, че лятото ще бъде много сух сезон и това крие известни рискове, свързани с това селищата да минат на режим на водата. “Изходът е в засаждането на дървета, което ще допринесе за възстановяване на водоизточниците и на екосистемите, категорична беше тя.

На помпената станция “Опицвет” да засадят дръвчета дойде целият Управителен съвет на “Българския ВиК Холдинг” – инж. Лозко Лозев, Ирена Георгиева, Атанас Бояджиев и Владимир Бибов. От страна на ВиК София-област участие в инициативата взеха управителят й инж. Итова и ръководители на отдели в дружеството, техническите ръководители на ВиК в Сливница и в Костинброд Петър Петров и Живко Георгиев. Всички те посадиха в двора на помпената станция червен дъб и бял бор. На обекти на територията на “ВиК” ЕООД-София ще бъдат засадени още по 100 фиданки червен дъб и бял бор.

Инж. Росица Итова: Засаждането на дръвчета възстановява водоизточниците и екосистемите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here