С лафа „братовчедите са на гости“ хотелиери в Сапарева баня отсвирват туристическия данък

„Грижа в дома“ за 49 жители на общината Сапарева баня за още 6 месеца
Сапарева баня

„Собственици на обекти за настаняване имат много роднини от цяла България. Това са фактите. При проверки почваме да се лъжем – „Този ми е първи братовчед, този ми е втори братовчед…“, типичната байганьовщина.“ Това заяви на заседание на Общински съвет Сапарева баня кметът Калин Гелев във връзка с ниската събираемост на туристическия данък, която по традиция отчитат в курорта. Темата беше зачекната при дебата по Програмата за развитието на туризма. Никола Фарфаров коментира, че е тенденция малките хотели и къщите за гости да се скатават от плащането на туристически данък. „Трябва да се работи в тази насока и бяха предприети преди години такива мерки – нестандартни проверки по къщите с телефонни обаждания. Оказва се, че няма места петък, събота и неделя, а накрая се отчитат някакви символични суми. От 20-30 лв. за цяла година, което не е добре.“, заяви той.
Думите му бяха потвърдени от градоначалника, който обясни, че при проверка се оказва, че местата за настаняване са пълни с роднини на собствениците.
„А иначе общината е длъжна да върши всичко, да поддържа зелените площи, осветлението, да почиства. За жалост, развитието на Сапарева баня, изпреварва мисленето на нашите съграждани, няма за какво да се лъжем. Това се наблюдава не само за туристическата такса. Същото е и с другите данъци и такси. Ще правим проверки.“, закани се той на недобросъвестните.
Гелев разкритикува разработената от Министерство на туризма системата Ести за регистрация на туристите в местата за настаняване.
„Преди два месеца констатирахме, че и там може да се изтрие информация. Минава се на проверка, има регистрирани, никъде няма база данни. Кой съхранява тази база данни? Министерството на туризма щеше да направи такъв софтуер, за да не се трият тези информации. Туризмът не е само печалбарство, туризмът е преди всичко да показва природните дадености на Сапарева баня.“
Както е известно, в Сапарева баня наскоро посрещнаха чуждестранни делегации, чиито представители са поискали да се подпише меморандум за сътрудничество. Това са гр. Тиби (Испания), гр. Месина (Италия), гр. Ново место (Словения), гр. Гарбо (Малта), гр. Халашия (Унгария), гр. Паневежс (Литва). Те са изразили желание за побратимяване и обмяна на опит. Чужденците били очаровани от Гейзера. „Вярвам, че вървим в правилната посока. Но да си кажем истината, че се укриват данъците. Има справка кой какво е платил, декларирал и кой не е. И за месец декември, и за месец януари. Ще предприемем необходимите действия, колкото и крути да са те.“
Вижте видеоканала ни:


5 COMMENTS

 1. Излезте от сянката на селкото поведение, сапаревобанчани! Не може само у пазвата да пъхате и номера да въртите. Иска се постоянно обновяване и подобрение на инфраструктура. Плащайте си данъците!

 2. Да, особено неговите подчинени в общината( Сигурно вече са 10-а дамите в общината даващи къщи за гости и редовно криещи данъци) да се проверят обстойно !!!

 3. След 45 години трудов стаж и редовно плащане на данък върху всяко заработени левче, държавата ти отрежда мизерна пенсия, депутатите започват да се гаврят с теб за едни 60-70 лв. около празниците, а ти започваш да си мислиш какъв балък си бил. Продължавайте, сапаревобанчани! Докато нагоре крадат на воля, кътайте бели пари! Чекмеджанко и Кокорко закон не ги лови, следвайте примера им!!!

 4. Умните хора по света са измислили „патентен данък“ за дребния бизнес. Хем плаща данък, хем не се разпровя със счетоводство, бюрокрация, чиновнически рекет … Но у нас в парламента управляват скатавки „братовчеди“ и скатавки „шуробаджанаци“ на сапаревските хотелиери и на сапаревските проверяващи.

  Едните „братовчеди“, хотелиерите не плащат никакви данъци. Другите „братовчеди“, проверяващите не вършат никаква работа, обаче взимат тлъсти държавни заплати.

  Ако имаше държавници у нас. Щяха да сложат 200 лева годишен патентен данък на единично легло. Щяха да съкратят проверяващите, които бизнеса страдащ от недостиг на работна ръка веднага щеше да лапне/наеме/.

 5. Общината в лицето на кмета и заместник кметиците – 3 броя, първо да направят анализ на категоризациите които се издават от общината, защото всичко започва от там и то с тяхна помощ.
  Практика е в Сапарева баня да се издават категоризации за обекти в който уж живеят собствениците, но това на практика не е така и общината си затваря очите и е съучастник в невнасянето на данъци, такси и осигуровки. Има фрапиращи случай даже…. къща с една стая хем живеят собственици, хем е къща за гости…. Това се прави с цел заобикаляне на законите и то умишлено и с помощта на служители от общината. Когато собствениците живеят в къщата, категоризацията е за стаи за гости, а не къща за гости. Второто нещо е категоризация на две стай с 4 легла, а в рекламата по сайтовете стаите 6, а леглата 16…. 90 % от къщите за гости в Сапарева баня не плащат и такса смет, но това не притеснява общинската управа. Парите от дърводобива на общинското лесничейство отиват за доплащане на такса смет, но общината не си мърдат пръста да си съберат такса смет от тези който отдават къщи за гости. На никого от тях не им идва на ум, че този който генерира повече отпадъци, трябва да плаща повече, а не да се дават средства с които може да се асфалтира една улица например. И още много има какво да се каже, но едно е ясно липса на капацитет, липса на желание за работа и постигане на резултати. Този мандат, като предходните два и за Сапарева баня застой.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here