Проекти за 200 млн. стяга община Благоевград, кметът Байкушев: Добавяме 18 обекта към Плана за развитие

Проекти за 200 млн. стяга община Благоевград, кметът Байкушев: Добавяме 18 обекта към Плана за развитие

Проекти за между 150 и 200 млн. за подобряване инфраструктурата в Благоевград подготвя общината. Това стана ясно на днешното обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Благоевград. На събитието кметът Методи Байкушев  представи европейските проекти, които изпълнява общината и идеите за актуализация на ПИРО. С тях ще се кандидатства за финансиране по програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. „Изграждането на проектна готовност е едно от най-важните неща, които трябва да свърши една община, за да има възможност да кандидатства по различни европейски програми“, коментира градоначалникът.  Той представи и стратегията на ръководството на общината за подобряване на градската среда, както за централна градска част, така и за кварталите. Стана ясно, че 18  новите обекта са били включени към ПИРО.
„Нашата цел е да постигнем не само различен облик на общината, но и повишаване на качеството на живот.“, това подчерта кметът Байкушев. Стана ясно, че в етап на проектиране е ново училище, което ще позволи преминаване на едносменен режим на всички училища в Благоевград. Място в Плана намират проектни идеи за облагородяване и озеленяване на дворните пространства на всички училища. Също реконструкция и енергийна ефективност на сградата на 9-то ОУ „Пейо Яворов. Проектиране на 3 нови паркинга за решаване на проблема с паркирането в града. Обновяване на парк „Ловен дом“, „Ботаническа градина“, района около „Розариума“, и парк „Бачиново“. В ПИРО е заложено и изграждане на нов парк в ж.к. „Струмско“, нова сграда за социални жилища и множество нови социални услуги.
Има и нова концепция за централна градска част, която предвижда обновяване на площадните пространства. Ще се разширява пешеходната зона, обмисля се свързване на кв. „Вароша“ с центъра.
На обсъждането бяха представени и проектите, по които общината вече е спечелила финансиране. Сред тях са изграждане на 2 нови детски градини, които значително ще повишат нивото на материалната база, която ползват най-малките и ще спомогнат за намаляване на броя деца в групите.
„От 15 април община Благоевград започва поетапното изпълнение на цялостна реконструкция на ключови улици в ЦГЧ, намиращи се в района на Камерна опера, както и на ул. „Арсени Костенцев“. Те са част от общо 35 улици, по които имаме одобрени проекти за финансиране от държавния бюджет за реконструкция на подземна и надземна инфраструктура“, заяви кметът.
По Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена рехабилитация и модернизация на системите на улично осветление в кв. „Струмско“ , „Еленово“, „Орлова чука“, „Ален мак“, „Грамада“ и булевардите „В. Левски“ и „П. Яворов“. Осветлението ще бъде обновено и в селата Бело поле, Еленово, Изгрев, Рилци , Селище и Церово. Към момента администрацията кандидатства за модернизация на осветлението по Етап – 2 за II, III, IV, V и VII микрорайон, ЦГЧ и селата Бучино и Българчево.

 

 

 

Проекти за 200 млн. стяга община Благоевград, кметът Байкушев: Добавяме 18 обекта към Плана за развитие

 

 

 

Проекти за 200 млн. стяга община Благоевград, кметът Байкушев: Добавяме 18 обекта към Плана за развитие

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here