Си Ен Ен: Украйна и съюзниците готвят адско цунами от небето за Русия

Украйна и съюзниците г

Западните съюзници на киевския режим не само доставят оръжие на Украйна, помагайки ѝ в борбата с руските окупатори, но и предоставят  на украинските въоръжени сили разузнавателни данни за планирането на атаките с дронове по обекти на руската петролна и газова промишленост.

Американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на източник, съобщава, че украинската армия използва БПЛА с по-голям обсег, някои от които интегрират в себе си „основна форма на изкуствен интелект“.

Това позволява на дроновете да се ориентират по-точно в пространството и да избягват електронни смущения.

Дроновете следват предварително разработен със съюзниците план за полет, за да поразяват цели с точност от няколко метра, каза неназован източник пред репортери.

Ден преди това министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров каза, че въоръжените сили на Украйна са въоръжени с атакуващи дронове, способни да покриват разстояния от над хиляда километра.

От началото на тази година украинците извършиха няколко атаки с помощта на БЛА срещу петролни рафинерии на руска територия.

По-специално бяха атакувани петролните рафинерии в Нижни Новгород, Рязан, Куйбишев и Сизран.

Днес, на 2 април украински самолетен дрон се опита да удари петролна рафинерия в Нижнекамск в Република Татарстан.

Предполага се, че е използван украински дрон UJ-22 Airborne или негов аналог. Според началника на градската управа БПЛА е неутрализиран от системата за радиоелектронна борба.

Няма пострадали хора, не е нарушен технологичният процес на предприятието.

Според Ройтерс дрон е атакувал един от двата обекта за първична преработка на нефт в рафинерията Taneco.

В същото време редица медии, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщават, че в резултат на удара е избухнал пожар в рафинерията, който е бил потушен за 20 минути.

По неофициални данни в днешната атака на територията на Татарстан са участвали три дрона.

Първият атакува завода Taneco в Нижнекамск, вторият атакува специалната икономическа зона в Yelabuga, а третият атакува градския образователен център Alabuga-Polytech.

В резултат на това седем души са ранени.

Пресслужбата на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов съобщи за нападение с БПЛА срещу предприятия в Елабуга и Нижнекамск. Според открити данни в специалната икономическа зона Алабуга е установено производство на дронове.

Изтощаване на руската военна машина 

Използването на дронове в Украйна не е нещо ново. Страната разчита в голяма степен на тях от началото на нахлуването на Русия на 22 февруари 2022 г. и е натрупала ресурси за модернизиране на технологията и вътрешно производство.

Отначало Киев използва предимно готово оборудване, или за наблюдение, или гениално адаптирано, за да пуска малки бомби. Но оттогава е изградила напълно развита индустрия за дронове, което й дава технологично предимство, за да се противопостави на значително по-голямата работна ръка и по-добре подготвената промишленост на Русия.

Това също така обяснява нарастващата прецизност на Киев, видима в тези атаки срещу рафинерии, където украинските сили са поставили за цел да се насочат към определен район, увеличавайки максимално въздействието на тези удари.

Няколко експерти, с които се свърза CNN, казаха, че вместо да удря съоръжения за съхранение на гориво, например, Украйна удря оборудване за дестилация, където суровият петрол се обработва и превръща в гориво или други производни.

„От това, което видяхме, поразените цели се нуждаят от много западни технологии, които Русия много трудно ще си набави“, казва Ноа Силвия, анализатор в Royal United Services Institute, базиран в Обединеното кралство мозъчен тръст.

„Ние наистина виждаме това като промяна в тактиката на Украйна, за да се опита да лиши руската военна машина от средства“, каза в интервю Хелима Крофт, управляващ директор и глобален ръководител на стратегията за суровини в инвестиционната банка RBC Capital Markets.

Експерти смятат, че тези атаки могат да имат по-голямо въздействие върху руската икономика от сегашните санкции.

„Ако мислите за санкциите, които са били въведени досега, те до голяма степен са заобиколени“, обясни Крофт. „Наистина износът на енергия, суров петрол, природен газ, рафинирани продукти даде на Русия икономически спасителен пояс да продължи да води тази война.“

Украйна казва, че 12% от руския рафиниращ капацитет вече е офлайн, докато Ройтерс изчислява, че е до 14%. Русия призна, че част от нейния рафиниращ капацитет е намалял и временно забрани износа на бензин, за да избегне повишаване на цените на горивото на вътрешния пазар.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here