Условна присъда за подсъдим за неплащане на данъци за над 120 000 лева, реши ОС- Кюстендил

ОС-Кюстендил наложи 5 г. затвор на подсъдим за контрабанда на амфетамин на стойност 10 365 лв.
ОС-Кюстендил наложи 5 г. затвор на подсъдим за контрабанда на амфетамин на стойност 10 365 лв.

Условна присъда за подсъдим за неплащане на данъци за над 120 000 лева, реши ОС- Кюстендил.

С присъда, Окръжен съд – Кюстендил призна подсъдим – Д. А., председател на фондация, за виновен в избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от Обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура – Кюстендил и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица, като определеното наказание се намалява с една трета.

Окръжен съд – Кюстендил признава подсъдимия Д. А., неосъждан към момента. За виновен в това, че като председател, управляващ и представляващ фондация „О…“, със седалище – гр.Кюстендил, при условията на продължавано престъпление, за времето от 01.01.2015г. до 30.06.2022г. в гр.Кюстендил е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения (корпоративен данък по чл.5, ал.1 ЗКПО) в особено големи размери – 120 288, 84 лева, формирани от съвкупността им за осем данъчни периода (финансовите календарни години от 2014г. до 2021г.), за фондация „О…“, като не е подал пред ТД на НАП – София, офис Кюстендил годишни данъчни декларации по чл.92 ЗКПО относно данъчния финансов резултат, респ. данъчната печалба и дължимия корпоративен данък от фондацията за горепосочените осем данъчни периоди – престъпление по чл.255, ал.3 във връзка с ал.1, т.1, вр. с чл.26, ал.1 НК.

На това основание и при условията на чл.58а, ал.1 НК, съдът му налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години. Съдът осъжда Д. А. да плати разноските по делото, в размер на 1 580 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в 15-дневен срок от днес.

Условна присъда за подсъдим за неплащане на данъци за над 120 000 лева, реши ОС- Кюстендил.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here