Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г.Това стана в Детски отдел на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил.

След него щафетата с книги и текстове поеха изпълнителите Симона Петрова – Мона, Искрата и Тино.

Походът на книгите” в Кюстендил започна днес, когато отбелязваме Международния ден на детската книга и рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.
Кметът на Кюстендил зарадва децата като прочете една от любимите си приказки на Ханс Кристиан Андерсен – „Храбрият оловен войник“. Въодушевени, с грейнали лица и широки усмивки малчуганите слушаха приказката и мечтаеха на глас да станат войници или балерини.
Важното е, че четенето не трябва да спира, то трябва да продължава през целия живот на човека, с тези думи се обърна към тях директорът на библиотеката София Пейчева.
„Началната му точка, старта е в тези години, когато вие сте на 4, 5 или 6 години. Когато станете първокласници и усвоите четенето, тогава ще станете независими, защото ще можете да си служите с информацията и знанието без посредничеството на мама, тате, кака, бате, баба или дядо. Ще се научите да четете и това едно тайнство, което владее човека през целият му живот“, каза още Пейчева.
”Походът на книгите“, ежегодната инициатива на Асоциация „Българска книга”, отново се провежда между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности. Които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.
Инициативата е организирана и в партньорство с Министерството на културата. Министерството на образованието и науката. Столична община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „Искър“ и Фондация „Детски книги“.
Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.
Всяка година в „Походът на книгите“ се включват все повече известни личности – писатели, артисти, спортисти, политици, журналисти и общественици. Един от основните партньори на инициативата, Националното сдружение на общините в Република България, се включва в нея чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода.
Българската библиотечно-информационна асоциация традиционно организира Маратон на четенето в библиотеките в страната.
През целия период на инициативата в Регионална библиотека ще се провеждат серия от събития, посветени за четенето.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here