Пороминово възстана! Обсадиха сесията в Кочериново: Не искаме жена, женена за чужденец за кмет, живее в Бараково!

Маня Мартиш
Калин Везенков

Пороминово възстана! Обсадиха сесията в Кочериново: Не искаме жена, женена за чужденец за кмет и живее в Бараково!

Протестиращи жители на село Пороминово окупираха сесията на общинските съветници в Кочериново да се прегласува избора на временно изпълняващия длъжността кмет на село Пороминово.
„Искаме си кмета да е от местното население от Пороминово, сега избраната Маня Мартиш, с моминско име Дойчинова е женена за португалец и живее в Бараково.“ – викаха пороминци в залата. Хората твърдят, че нямат нищо лично към Маня Мартиш.

Пороминово остана без кмет, след като изкаралият два мандата Кирил Калинков подаде оставка, която беше гласувана в Общинската избирателна комисия и предстои насрочване на частичен избор в населеното място.

Нови избори ще има в с. Пороминово, кметът Кирил Калинков подаде оставка заради незакрита фирма

На заседание на Общинския съвет в Кочериново за и.д. кмет на Пороминово е определена  Маня Мартиш, която обаче живее в град кочериново или в Бараково. Докато местните настояват и.д. кмет да е студентката по счетоводство и контрол в ЮЗУ Владислава Тущова, която си е от селото. Кметът на Общината Станислав Горов:

„Искат да си е човек от селото, независимо кой ще бъде, да не бъде външен човек. Нямат нищо лично към нея, а това, че не е от Пороминово. Това е единственото условие“.

До ситуацията в Пороминово се стигна, след като беше установено, че на името на Кирил Калинков, който е от ГЕРБ, се води фирма. Той е кмет от 2015 година, но не се е отписал като управител.

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за насрочване на частични избори за кмет на Пороминово. Коментарите са това да стане наесен. Дотогава и.д. кмет ще има доста работа и отговорности – в центъра трябва да се доизгражда срутила се преди три години подпорна стена, започват ремонти по ВиК мрежата, освен това ще трябва да организира и изборите  – за евровота през юни, а и очертаващите се парламентарни.

Претенциите на пороминци за кмет е да е човек от селото, по всяко време да могат да разчитат и да открият и при спешни случаи в селото.
На искането на пороминци общинския съветник от ГЕРБ Калин Везенков отговори, че такава точка не е предвидена и не е включена в дневния ред на настоящата сесията и това е технически невъзможно за редовната сесия. Адвокат Петър Пешев по казуса заяви: „Такова прегласуване е възможно!“

Общинските съветници решиха да се съберат извънредно следващата седмица и да се прегласува избора на временно изпълняващи длъжността кмет на село Пороминово. Везенков допълни, че прегласуването ще се разгледа, но какво ще решат общинските съветници е друг въпрос.
Сред жителите на кочериновското село Пороминово, които протестираха на редовната сесия на Общински съвет бе и бившия кмет два мандата на Пороминово Славчо Знарев. Общинският съветник от село Пороминово Васил Стойчев дойде на сесията със списък на инициативен комитет от жители на Пороминово, които искат прегласуване на решение на ОБС Кочериново за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на село Пороминово. Остра реч дръпна на сесията бившия два мандата кмет на село Пороминово Славчо Занев, който заяви пред общинските съветници на сесията, че гласуваното назначение е толкова много вдигнало градуса на напрежението в селото, че жителите на село Пороминово всеки момент могат да обявят граждански протест и затваряне на пътя. Славчо Занев изригна: „Не искаме повече Минковци, да ни управляват в Пороминово, и село Фролош е по добре от нас след три мандата Минково управление“. Инициативният комитет от жители Пороминово ще поиска и среща с Областният управител на Кюстендилска Област Александър Пандурски. След сесията жители на село Пороминово се срещнаха с кмета на Община Кочериново за да представят своите искания за смяна на избраната Маня Мартиш, която е от Бараково и за избор на временно изпълняващия кмет на село Пороминово, студентката от ЮЗУ Владислава Тущова, която е от Пороминово.

 

Пороминово възстана! Обсадиха сесията в Кочериново: Не искаме жена, женена за чужденец за кмет, живее в Бараково!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here