Здравка Чимева: В ЮЗУ „Неофит Рилски“ не са извършвани престъпления

 

В ЮЗУ- Неофит Рилски не са се извършвали престъпления, искам да се измие тази кал от университета. Цялата истина, с която разполагаме ще я огласим на пресконференция. В университета са учили и отговорни постове в момента заемат много хора.

Това обяви лидерът на „Ние жените“ от Блажоевград Здравка Чимева пред камера на 4ВЛАСТ- Информационна агенция. Вижте видеото.

Готвещият се за ректор на ЮЗУ- Благоевград Ники Марин за две години направи жена си юрист и лично я дипломира?

Самият министър доц. Стефан Дечев, който пръв сигнализира за злоупотреби в ЮЗУ. обяви: „Първото нещо, което трябва да се направи, е още утре МВР и прокуратурата, заедно с министерството на образованието, да запечатат, ако не целия Югозападен университет, то поне учебния отдел на специалност „Право“, за да няма възможност за фалшификации на документи“.

Доц. Дечев проверката на МОН, установила редица нарушения, е на случаен принцип, от 2015 до 2018 г., и може само да се гадае какво се е случвало преди 2015 г. и след 2018 г.

„Не ни се налага да гадаем обаче кои са отговорните лица – това е сегашният ректор Николай Марин, който тогава е зам.- декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ“, заяви доц. Дечев. Той добави, че във висшето училище още от 90-те години на миналия век се вършат нередности – главно в Правния факултет, които са поддържани от хората по върховете на властта и на съдебната система.

„Най-елементарният факт е, че до 2007 г. университет започваше академичната година на една дата, а специалност право – месец по-късно, за да се върнат преподавателите от почивките си на море“, припомни преподавателят.

Той посочи, че студентите с нелегитимни дипломи – поне 80 на брой, според проверката на МОН – вероятно вече са прокурори, съдии, следователи и от препоръките на МОН към ЮЗУ не става ясно ще има ли последствия за тях. От отговор на депутатски въпрос на министъра обаче се е разбрало, че те трябва да се явят наново на изпити, което не е ясно как ще стане и при същите ли преподаватели ще са изпитите, които досега очевидно са си затваряли очите.

„Още по-любопитното е, че Николай Марин заяви, че не признава проверката на МОН, че студентите няма да държат наново изпити и всеки изпит ще бъде подплатен с нужната документация“, посочи Дечев, допускайки как точно ще стане това – с фалшифициране на документи, както се е случило и при проверката на МОН през декември.

По думите му предстои отново да се извърши подобно грандиозно престъпление относно въпросните 80 случая до датата 15 април, до когато ректорът на ЮЗУ е поискал отсрочка от МОН за отстраняване на нарушенията в университета.

Здравка Чимева: В ЮЗУ „Неофит Рилски“ са извършвани престъпления
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here