Милен Попов: Съветниците на БСП, Глас народен и Бъдеще за родината днес казаха „да“ за цена на водата от 3.75 лв.

Милен Попов: Съветниците на БСП, Глас народен и Бъдеще за родината днес казаха „да“ за цена на водата от 3.75 лв.

ВиК Дупница
Милен Попов: Съветниците на БСП, Глас народен и Бъдеще за родината днес казаха „да“ за цена на водата от 3.75 лв.

Общинският съвет реши предствавителите на Общината – кметът Първан Дангов и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов да гласуват проти присъединяването на ВиК – Дупница към Кюстевилска вода. Същевременно гласуваха със „За“ за подписване на Рамково споразумение за фактическо присъеднияване на ВиК – Дупница към Кюстендилска вода. Реално гласуваха за ликвидация на ВиК Дупница, тъй като гласът на Дупница в Асоцияцията няма сила. Имаме шанс в Асоциацията само, ако привлечем друга община – Рила, Кочериново или Бобошево да ни подкрепят в Асоцияцията, тъй като Обища Дупница има само 22 % от акциите в Асоцияцията. Иначе казано, каквото каже Областният управител Александър Пандурски, като представител на държавата с 34 % акци, най- големия дял, това и става.

Съветниците в Дупница одобриха рамковото споразумение, което трасира пътя на „Кюстендилска вода“ в общината, макар по него да има още безброй въпросителни. Парадоксално обаче ОбС изкова позиция, че са против кюстендилското дружество да поеме функциите на ВиК Дупница от 1 април.

Зам.- кметът Бойко Христов и предателят на ОбС Костадин Костадинов.

Три пъти Общински съвет Дупница прегласува решението относно позицията за идването на Кюстендилска вода“ като оператор от идния месец. Важната точка даже не беше част от входираната за обсъждане докладна, касаеща дневния ред на предстоящото заседание на водната асоциация и как да гласува по тях кметът Първан Днагов. Председателят на ОбС Костадин Костадинов предложи темата да бъде включена за обсъждане на сесията и съветниците да дадат мандат на кмета да гласува с против. Три пъти се наложи това предложение да бъде прегласувано. На два пъти то не беше прието, но на третия мина. По предложение отново на Костадинов ОбС прие позицията Дупница да бъде против и относно приемане на отчета за дейността на „Кюстендилска вода“. Изненадващо, съветниците отхвърлиха идеята кметът да гласува с „против“ заложената инвестиционна програма. Както е известно, в нея за община Дупница са заложени инвестиции от едва 172 000 лв. за година, което е същината на спора с „Кюстендилска вода“.

Групата на ГЕРБ беше против споразумението.

„От ГЕРБ сме категорично против това споразумение. Имаме искания, които държим да бъдат изпълнени, за да се съгласим. Интересът на хората не е цената на водата да бъде 3,71лв./куб. Не е наш интерес да финансираме проблемите с водоснабдяването на другите общини в областта. Не разбрахме какво ще се случи със заплатите на служителите на ВиК. „Кюстендилка вода“ казаха, че няма да носят отговорност към старите задължения. Призоваваме ВиК Холдинга и „Кюстендилска вода“ да дойдат и точка по точка да отговорят на нашите искания. Нека изготвим ново споразумение. Не да отиваме на тъмно без ясно и категорично решение. Сега гласуваме празен документ, без съдържание, без заложени критерии. Нека ни кажат „ще имате 10 млн. за селата“! Кметът бяга от отговорност по темата. Община Кюстендил имат 6 млн. за проектиране и, забележете, 70 млн. за водопроводи. Ние в Дупница се гордеем с 1 млн. за проектиране.“, каза Гущеров.

Станислав Павлов, вдясно, до него е Ивайло Петров. Зад тях съпартийците им Асен Илиев и Александър Анин.

В подкрепа на споразумението и за присъединяването от 1 парил се обявиха от БСП. Лидерът на групата Станислав Павлов каза, че според тях държавата ще бъде добър стопанин. „Ще подкрепим споразумението, защото искаме да има надеждно водоснабдяване. Относно цената, има области с цена от по 6 лв. Даже сме закъснели с това решение, безвъзвратно сме закъснели с това решение.“, каза Павлов.

Веселин Станкев, Светлин Зарев и Павел Коларски от „Бъдеще за родината“ гласуваха „за“ споразумението.

Анастасия Давкова коментира, че остава висящ въпросът с имотите на ВиК Дупница и конкретно със сградата, чиято продажба ОбС отхвърли на предишно заседание. „Говорих с управителя на „Кюстендилска вода“, за да го попитам дали екипът на ВиК ще бъде преназначен с постоянни договори. Той заяви, че това не може да стане, защото нямат сграда. Ако приемем споразумението, къде ще оперира асоциацията, при положение, че не е ясно какъв е статутът на сградата? Може ли да я продаваме, да я дадем под наем…?“

Виктор Мантарков, Николай Табаков и Иво Ников.

Зам.- кметът Бойко Христов уточни, че се стяга приватизация. Той също успокои, че работещите във водното дружество ще си получат заплатите.
„Задълженията на абонатите за март ще се събират в каса във ВиК през април. Хората няма да останат без заплати. За сметката за ток, тя може да се префактурира към „Кюстендилска вода“, уточни той.

Румен Желязков и Виолета Инкьова от ГЕРБ, зад тях са Станислав Страшимиров от СДС и Георги Георгиев от СДС.

Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов заяви, че има няколко варианта пред ВиК. „Ако не влезем в „Кюстендилска вода“, трябва да се назначи ликвидатор. Той ще има кратък срок, може 3 или 6 месеца, да събира средства, за да плаща сметките. Ако не може, стартира дело и идва синдик. Докато дойде синдик, общината трябва да плаща заплатите, но това става само след решение на ОбС. Ако не приемем рамковото споразумение, няма да има консолидация, трябва да се търси парична вноска към ВиК, за да се оздрави предприятието. Ако дружеството не бъде подкрепено, то фалира в кратки срокове. Това споразумение се одобрява от ВиК Холдинга, но то няма кой знае каква юридическа стойност. По- скоро е един политически акт.“, разясни председателят на местния парламент.

Йонко Гергов и Илиян Миланов от ПП „Зелените“.

И докато ВиК Дупница лети към фалита, Виктор Мантарков представи поокъсняло решение. Той съобщи, че на 22 март депутатите на „Възраждане“ най- сетне внесли в Народното събрание предложение за изменение на Закона за водите, касаещо излизане от асоциацията. Тази идея те завъртяха преди година, а че документът бил внесен през лятото се похвали депутатът им за област Кюстендил Димчо Димчев. Оказа се, че това не е истина.
Подета била и друга инициатива- за провеждането на референдум за съдбата на ВиК. Сформиран е и Инициативен комитет, оглавен от Мантарков. Големият въпрос е дали дружеството ще може да дочака цялата тази процедура, с оглед катастрофалното финансово състояние?

Георги Бански от РЗС беше за, а Георги Рангелов и Шейхриар Златарска от ДПС гласуваха с „въздържал се“.

„ВиК- Дупница си имаше обособена територия, служебният строителен министър Виолета Комитова даже беше склонна да ни пусне от асоциацията във връзка с решението на ОбС от 2021 г. за излизане. После обаче дойдоха изборите и тя се дръпна с мотива, че е само служебен министър. При правителството на Кирил Петков изненадващо ВиК Дупница се прости с обособената си територия, тя просто изчезна от картата, която беше изготвена.“, все уточнение Костадинов.
За споразумението гласуваха 16 съветници. Това са четиримата от БСП Станислав Павлов, Александър Анин, Асен Илиев и Ивайло Петров. Също тримата от „Бъдеще за родината“ Веселин Станкев, Павел Коларски и Светлин Зарев, от ПП-ДБ Иво Ников и Николай Табаков, тримата от „Глас народен“ Георги Градевски, Гичка Михайлова и Ани Минкова, двамата от ПП „Зелените“ Йонко Гергов и Илиян Миланов и Георги Бански от РЗС.
С „против“ гласуваха Виктор Мантарков от „Възраждане“, от ГЕРБ Йордан Йорданов, Слав Мантарков, Емил Гущеров, Виолета Инкьова и Румен Желязков. От СДС Станислав Страшимиров и от КОД Костадин Костадинов, Георги Георгиев и Христо Михалчев. Шейхриар Златарска и Георги Рангелов от ДПС натиснаха бутона „въздържал се“.

Милен Попов: Съветниците на БСП, Глас народен и Бъдеще за родината днес казаха „да“ за цена на водата от 3.75 лв.

Чуйте още във видеото
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here