НП „Рила“ потопи 259 деца в тайните на водните богатства на планината по повод Световния ден на водата

НП „Рила“ потопи 259 деца в тайните на водните богатства на планината по повод Световния ден на водата

С двудневни еко-занимания в Исторически музей – гр. Разлог стартира отбелязването на Световния ден на водата на тема „Използвайте водата за мир“. С прожекции и беседи на тема „Водното богатство на Национален парк Рила“, експерти от парковата дирекция представиха уникалните природни дадености, животинските и растителни видове и техните местообитания в защитената територия пред над 160 млади природолюбители от община Разлог.
На 22 март 2024 г. в друга партньорска инициатива в ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Дупница третокласници участваха в екологичната програма посветена на водните ресурси на Национален парк „Рила“. Децата също представиха подготвени от тях проекти, свързани със защитени видове растения и животни, включени в Червената книга на България.
Същия ден, в ДГ „Ведрица“ – Благоевград деца от четвъртите групи научиха интересни факти за водната планина – Рила и начините за нейното опазване. Голям интерес предизвика темата „Дивият свят на Национален парк „Рила“, представена с много видеа от природата на парка и нейните обитатели.
В двата посетителски-информационни центъра на Парка, в Паничище и Самоков, в рамките на Дните на отворените врати експертите от центровете с беседи и прожекции за водните ресурси в НП „Рила“ насочиха вниманието на общо 32 посетителите върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс.
В инициативите посветени на природозащитната дата се включиха 259 деца, ученици и техните ръководители, както и партньори на Парка.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here