В. Милушев: Дупница е пред бедствено положение, ВиК няма пари за заплати и материали, всеки момент ни спират тока

В. Милушев: Дупница е пред бедствено положение, ВиК няма пари за заплати и материали, всеки момент ни спират тока

„Дупница е пред бедствено положение, от 1 април ВиК няма как да изпълнява задълженията си. Днес трябва да се дават заплатите на хората, а пари няма. В касата има 1000 лв., а за покриване на заплатите и осигуровките за месец са нужни 120 000 лв. 40% от всички постъпления по сметката автоматично ги прибират от НАП. Не се плаща дължимото към контрагенти и доставчици. Не може да купуваме жиба, по 2 са нужни за всяка авария. Имаме над 700 000 лв. задължения за електричество към „Електрохолд“. Те всеки момент може да прекъснат захранването. Дължим пари към „Напоителни системи“, „Кюстендилска вода“. Това заяви управителят на водното дружество инж. Васил Милушев. Днес екипът на ВиК се изсипаха недоволни в кабинета му. Хората са притеснени, че след сливането с „Кюстендилска вода“ няма кой да им изплати двете заплати, които те очакват.
Изтрито: „Част от нас за взели заплати за януари. Предстои ни вливане в „Кюстендилска вода от първи април. Уведомени сме за това, подписали сме предварителни споразумения, че ще бъдем прехвърлени на работа към дружеството. Управителят Марио Нешев ни увери, че ще останем работа и ще си получаваме заплатите. Те обаче не поемат ангажимент какво ще се случи със забавените ни заплати. Никой не казва от къде и кой ще ни ги плати. Искаме си парите. Някой трябва да ни каже какво се случва от 1 април.“, това споделиха притеснени работници.
Изтрито: От синдикалната организация към ВиК Дупница са изплатили писма до община Дупница, областна администрация Кюстендил и ВиК Холдинга относно казуса. Отговор е получен само от областния управител Александър Пандурски, който ги уведомил, че въпросът със задълженията трябва да се уреди между „Кюстендилска вода“ и община Дупница.
Изтрито: Както е известно, общинските съветници в Дупница изготвят рамково споразумение във връзка със сливането. За момента се коментира, че от „Кюстендилска вода“ не желаят да плащат задълженията на ВиК Дупница. Така действително остава резонно питането къде ще потънат задълженията на дупнишкото дружество към екипа и от къде хората ще си търсят парите. Служителите са готови да напускат, много от тях са в болничен.
Изтрито: „Зная, че се обсъжда в споразумението между общината и „Кюстендилска вода“ да се поемат задълженията на ВиК. Документът се изготвя от Общинския съвет и трябва да се гласува. Ако не си получат заплатите, хората могат да напуснат, аз нямам право да ги спирам. Аз не мога да кажа какво ще се случи със задълженията, щом се присъединим към „Кюстендилска вода“. Те са общо над 2 млн. лв. Със средствата, които влизат във ВиК, няма пари за заплати, материали. До сега имахме споразумения между общината и асоциацията. Юридически, доколкото знам, ВиК Дупница е част от водната асоциация, но реално не е така. Но ние няма как да си изпълняваме задълженията от 1 април.“, каза Милушев.

Васил Милушев: Дупница е пред бедствено положение, ВиК няма пари за заплати и материали, всеки момент ни спират тока
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here