Бунт във ВиК! Инж. Васил Милушев: Не мога да спра работниците, напускат! Оставам сам с изключени телефони и без ток?

Бунт във ВиК! Инж. Васил Милушев: Не мога да спра работниците, напускат! Оставам сам с изключени телефони и без ток?

„Утре в 12.00 часа работници и служители идват „да се разбираме за последно“. Не мога да спра молбите за освобождаване във ВиК, казват ми: „Шефе, на 1 април Електрохолд ще ни спре тока в сградата, дългът към дружеството е 700 000 лв. Какво правим – хората не са благотворително дружество, имат да си получават пари? Те ще спрат захранването, защото са разбра ли, че цената на водата няма да стане 3.71 лв. от април, няма да влезем в Кюстендилска вода. Ще стоим на 1.37 лв. и без заплати, без пари за аварии, без пари за ток… Продажба на имота, където е разположена сграда, за над 850 000 лв. няма да има. Не могат да си вземат и 1 лв., защо да ни пускат ток? Ти си много точен, но ние имаме семейства. ВиК- Дупница пропада, не бива и ние да падаме в пропастта към, в която ни бутат съветниците от ОбС. Едни искат – референдум, други ново дружество. Защо не го направиха до сега? Ние стоим без заплати близо 3 месеца, няма изгледи да си ги получим, ако не се прехвърли дружеството към „Кюстендилска вода“. Това сподели шефът на ВиК инж. Васил Милушев пред 4ВЛАСТ- Информационна агенция. Инж. Васил Милушев добави още: „Хората са прави. Умолявах ги да стоят, вече е ясно за всички. С адски усилия успяваме да събираме от декември месец, от както съм управител по 150 000 лв. на месец средно от такси. Но  само за заплати са нужни 130 000 лв. При това в дружеството останаха на половината от изисквания щат- работят едва 75 души, напуснаха около нова година 9 от общо 18 инкасатори. Няма кой да засича водомерите, помолих управителят на „Кюстендилска вода“ да прехвърли инкасатори. Те сега засичат водомерите. Оказа се, че предходните инкасатори са завишавали стойностите на водомерите, не на всякъде но има такива, това е факт. И нов проблем имаме! Анулираме фактури. А счетоводната програма е блокирана, инкасо системата също. Пълен хаус. Аз съм и касиер, и счетоводител, и управител, и главен инженер и всичко. По цели нощи не спя. Искам да реша всички въпроси, работниците виждат, борят се с мен, но ми казват: „До тук бяхме, и ние семейства храним, тези в Общинския съвет са като в баснята „Орел, рак и щука!““
Корабът потъва, моряците полагат усилия, но бурята е страшна. На 20.11.2023 г. предходния управител Красимира Иванова въвежда нова счетоводна програма. Нов софтуер. Поддръжката на старата счетоводна програма с всички анализи и справки е анулирана. Включително и за всеки отделен абонат и внесените такси от него, са анулирана! На 20.11. 2023 г., дни преди встъпването ми в длъжност- е пусната нова счетоводна програма. Връзка между старата и новата програма няма. Всичко трябва да се прехвърля на ръка, година по- година. Това е невъзможен труд! Но най- страшното е, че „Инкасо системата“ – т.е. заплащането на новите такси на абонатите НЯМА ВРЪЗКА със „Счетоводната програма“. Затова правим всичко по два пъти. На ръка обработваме таксите, после на ръка и ги осчетоводяваме. То е неописуема мъка- труд и време. И всичко това- защото не били закупени модулите към новата Счетоводна система- модул „Инкасо“, модул „Стара счетоводна програма“. Това ми обясняват от фирмата, на която е платила Красимира Иванова, ексуправителката. Написал съм писмо до фирмата да закупя тези два модула. Пари няма, но поне да се опитаме да сглобим парчетата, може и да се намерят. На ден стават по минимум 5 големи аварии. Имаме само два багера, на единия изгоря гарнитурата. Сега сме с един. Имаме и един самосвал. Ползваме автопарка на общинския съветник Илиян Миланов, плащаме му наем, но няма средства и за това. Слушахме съветниците, тези хора ни шашкат! Щели да правят ново ВиК! Щели това да спасяват! Как? Кога? Кой ще ги чака още две години, за да реализират нещо? Нас има ли ни в тези планове? За колко време се регистрира ново ВиК -1-2 години, ако….? Та нали се изисква лиценз. Изисква се работещо дружество с определен брой хора и специалисти, то целият бранш умира от липса на кадри, няма специалисти! Заплатите са жалки! Други съветници искат да запазят ВиК- Дупница самостоятелно. Как ще го запазихте? И това е невъзможно вече, Европа иска окрупняване от 2016 година. Няма искам, няма не искам….“ – уточни инж. Васил Милушев.
„И когато Европа ти каже – ще садиш краставици, ти може домати да садиш, но няма кой да ти плаща за производството и пласмента на доматите! Това не могат да го разберат нашите съветници. Щели да вземат подписа на областния управител за да ни освободи, не било демократично да ни държи в Асоциация. Това е абсурд!“ – коментираха дупничани.
„Чел съм Стратегията за развитие на водния сектор, там пише – окрупняване на ВиК мрежата, ЕДИН ОПЕРАТОР на ЕДНА ОБЛАСТ- ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА, а не национална стратегия. Ние сме в Европа, връщане назад няма. Смутени сме от факта, че съветниците на ГЕРБ, които са наясно, се отметнаха и не желаят да подкрепят Рамковото споразумение за фактическо присъединяване на ВиК- Дупница към Кюстендилска вода. Даже кметът Първан Дангов, който беше против това споразумение, разбра, че изход няма, затова „стана гербер“, т.е. притиснати сме до стената, Европа е категорична- единен оператор, иначе пари няма. Дълговете на дружеството всеки ден растат. Имаме дълг към „Кюстендилска вода“ над 350 000 лв, 103 000 лв. ни ги опростиха, по давност ги минахме с изтекъл срок. Остават над 250 000 лв. Кой ще ги прати? 700 000 лв. за ток, кой ще ги плати? дълг от 150 000 лв. за Басейнова дирекция, кой ще ги плати? За заплати над 300 000 лв., кой ще ги плати?“ – пита инж. Васил Милушев.

„На 1 април ВиК- Дупница пуска кепенци, Общинските съветници да поемат авариите.“- потвърдиха ни работници, които утре в 12.00 часа се събират във ВиК, за да съобщят, че напускат.
„Хората се борят за ръст на възнагражденията в отрасъла, който са на изключително ниски нива. А ние стоим на минималната работна заплата, която я получихме завчера за декември. Това са 500 лв. след удръжките. 930 лв. от нова година, но не сме я видели. А шефът стои по 12 часа на ден за 1 500 лв., той също не е взел няколко заплати, вероятно две. Има и глоба от 8 000 лв. от Инспекцията по труда, за това, че не е платил заплатите.“ – обясниха работници на ВиК, и добавиха, търпението им е изчерпано.

Утре, в 12.00 часа, те се съберат пред сградата на дружеството в Дупница, за да изразявайки своето остро несъгласие относно провежданата досега политика.

„Тази политика доведе до най-ниските нива на средните работни заплати в отрасъла спрямо средната в страната и закопаването на дружеството. По данни от обработката на годишния финансов отчет за 2021 г. и тримесечните отчети за 2022 г. средната месечна брутна работна заплата в отрасъл „ВиК“ е 950 лева (към 31.12.2021 г.), 960 лева (към 31.03.2022 г.) и 1150 лева (към 30.06.2022 г.). Работещите в отрасъла заслужават много повече. А ние в Дупница работим за по 500- 600 лв., защото, ако пътуваме до друг град, пак ще сме на минус с 400 лв за гориво.“ – казаха служители от Пречиствателната станция на Дупница.
Те са категорични, че дългоочакваният специализиран закон за водоснабдяването и канализацията все още не е разработен и не е приет. Напротив, хроничното недофинансиране, съчетано с настоящото шоково повишение на цените на електроенергията и горивата, както и на ползваните в отрасъла суровини и материали, допълнително затрудняват дейността и влошават финансовото състояние на ВиК дружествата, не само в Дупница. И така застрашават нормалната дейност по предоставяне на ВиК услуги за населението. В резултат – липсата на квалифицирани кадри и отливът на младите от изучаване на ВиК специалности във висшите училища, основно поради получаваните ниски трудови възнаграждения, водят отрасъла към катастрофа.
„Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България за периода 2014-2023 г. не доведе до очакваните резултати, сега се пише нова, може да продължи писането 10 години! „- ядосват се хората.

Бунт във ВиК! Инж. Васил Милушев: Не мога да спра работниците, напускат! Оставам сам с изключени телефони и без ток?

 

ВиК – Дупница
Вижте видеоканала ни:


3 COMMENTS

  1. И са прави хората.Над двадесет проспани години за решаване на проблемите .Отлагане , разтакаване ,разграбване и пълно безхаберие на всичките минали кметове и общински съветници.
    Сега вече няма на къде да се отлага и отстъпва .Който предлага различни варианти ,трябва да каже от къде ще дойдат парите за да се финансира дейността във ВиК .
    Екзотични предложения ,колкото поискаш , но реално и трайно решение в момента няма.

  2. Понеже 20 години спаха, сега хората трябва да плащат 3.7 за вода за да оцелее това дружество? Ай няма нужда! Къде е държавата? Работниците ви така сменят водомер, че след тях тече 2 месеца и си прибират стария, който не е ваш! Накарайте хората да си сменят водомерите за тяхна сметка и пак ревете…

  3. Общинския съвет на Дупница за 12 години напълно съсипаха ВиК. Едни и същи некадърници години наред умишлено го източваха, а официално го спасяваха. Сега пак същите стопират последния шанс да бъде спасено. Докога ще ги търпиме?! Докога ще лъжат и мажат за да крадът от всички нас?! По колите им ще ги познаете!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here