С гръм на шампанско зам.- кметът Бойко Христов сложи точка на проекта за ремонт на Младежкия дом в Дупница

Директорът на Историческия музей Анелия Геренска: Надявам се за празника на града да успеем да открием и експозицията

Отец Георги Паликарски отслужи водосвет.

С гръм на шампанско в Дупница сложиха точка на измъчения проект за преустройството на емблематичния Младежки дом в Исторически музей. Припомняме, че строителството продължи почти 3 години, като в края на 2023 г. имаше коментари, че е пред крах и общината ще трябва да връща отпуснатите средства.

Днес новият дом на музея посреща гостите за заключителната пресконференция в обновени пространства. Директорът на музея Анелия Геренска сподели, че се надява за празника на града 19 октомври да бъдат готови и с проекта, касаеш подреждането на експозицията, който е различен.

Първан Дангов, Анелия Геренска, Надя Данкинова и Бойко Христов.

„Това е емблематична сграда, сторена по уникална технология, при която конструкция се държи от покрива. Тя се ползваше като Младежки дом. И аз съм идвал тук, имаше различни инициативи, имаше и дискотека на терасата. В тези години държавата се грижеше за възпитанието на младежта. Годината днес обаче е 2024 г. Радвам се, че намерихме дом на нашия музей. Още в първите дни на мандата ми директорът Анелия Геренска дойде при мен разтревожена с въпроса дали ще го бъде този проекти. Е, ще го бъде, колкото и да ни струва това. Много се изговори, някои хора трябва да млъкнат. Ще припомня, че работата се наблюдава от Европейската прокуратура.“, каза кметът на община Дупница Първан Дангов на брифинга. Той призова музея да се ориентира към интерактивни изложби и интегрирането на триизмерни изображения, за да привлича интереса.

Директорът Анелия Геренска разкри, че музеят в момента осъществява проект, финансиран от Министерство на културата. Избрана е фирма, която ще се погрижи за бъдещата експозиция. Те ще изберат къде да се позиционира всеки един от експонатите. Ще изработят информационни текстове, които ще се отпечатат на табла. На втория етаж на музея пък вече са подредени новите витрини и конструкциите, на които ще се разположат таблата. Те са решени в различни цветове- жълто, лилаво и червено, разположени съответно в отделни помещения. Център на бъдещата експозиция ще бъде Дупнишката шевица, която беше спасена преди години от Ротари Дупница. Ротарианците събраха пари и откупиха за 17 000 лв. уникалното 200- годишно пано, което щеше да замине в частна колекция. В момента то се намира в галерията.

„Обсъдихме кой е най- ценният ни експонат, около който да се гради експозицията. Имаше различни предложения, но се обединихме около идеята това да бъде Дупнишката шевица. Затова тематико- експозиционният план на постоянната ни изложба ще носи името „Разкази от шевето“. Ще имаме няколко теми- Средоточка, Кръстопът, Войни, Вярата, Шевето.“, обясни Геренска. Всички те ще представят артефакти от дупнишката история и бит. В момента се работи за това проектът да приключи в срок и за празника на Дупница експозицията да бъде достъпна за посетители.

След официалната пресконференция имаше коктейл на терасата на музея. А зам.- кметът по строителството Бойко Христов гръмна шампанското, за да вдигнат всички наздравица за успешния край на проекта.

Както сме писали, той е на стойност 2 884 016,60 лв. От тях безвъзмездното финансиране е 1 690 500 лв., а собственият принос 1 133 524,74 лв. За да ги подсигури, общината използва финансиране от Фонда за устойчиви градове. На откриването днес беше и председателят ФУГ Надя Данкинова. И тя подчерта, че проектът е минал през доста трудности, но е постигнат желаният резултат. „Благодарение на такива проекти може да вдъхваме нов живот и запазваме уникални сгради, които все още не са в качеството на паметници на културата. Надявам се, че и занапред ще има още такива проекти.“, каза тя.

След преустройството са обособени зали за гостуващи и постоянни изложби. Зала за аудиовизуални презентации, където ще има интерактивни техники и за провеждането на беседи. Залата ще може да се ползва и за изнесени уроци за учениците от общината. В музея ще се обособи детски образователен център, кафене, магазин за сувенири. Има мултифункционална зала за събития и ритуали, която ще се ползва и за гостуващи изложби.

Анелия Геренска до паното с Дупнишката шевица, която в момента се намира в галерията.


Вижте видеоканала ни:


4 COMMENTS

  1. Пари по проектите има ,но някой трябва да ги обработи и спечели тези проекти.
    До тук за 4 месеца никакви проекти не са подготвени .
    Подготви се само потъването на ВиК и спонсорство на ВиК Кюстендил от дупничани.

  2. Не сте прави! Точка ще сложи Европейската прокуратура скоро! Синчето на Галчев ве

  3. Абе защо викат на разпити като престъпници Чимев, Китанова, Галчев и Калин от Гиздова? Нали са много честни и нищо няма крадено а да ви …. мамата????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here