Кметът Георги Кабзималски: За държавата населено място Рилски манастир няма, режат ни всички проекти

Кметът Георги Кабзималски: За държавата населено място Рилски манастир няма, режат ни всички проекти
Кметът на Рила Георги Кабзималски.

„За държавата населено място Рилски манастир няма. Има ПУП от 1969 г., но нито една институция не го признава. От 2014 г. сме стартирали процедура по изготвянето на нов, но тя още не е приключила. По тази причина ни отказват финансиране за всеки проект за манастира.“ Това заяви на заседание на Общинския съвет в Рила кметът Георги Кабзималки. Темата беше повдигната по повод проект за ново, модерно улично осветление, с който общината ще кандидатства за финансиране. Последваха въпроси защо манастирът не е включен. Кметът беше категоричен, че ако това се направи, средства няма да бъдат отпуснати на общината.
„Общинската собственост на територията на манастира е само пътят Рилски манастир- Кирилова поляна. Ако отворите регистъра, ще видите, че Рилски манастир се води горски фонд. Преди две седмици имах среща с началник кабинета на регионалния министър Цеков. Чакаме пари за ремонт на пътя към фурната. Отказаха ни, тъй като трябва да се направи ПУП, въпреки че Рилски манастир и общината са възложители. Реално това е населено място без регулационен план.“ Съветникът Мария Жлябинкова повдигна въпроса дали при това положение назначеният кметски наместник има право да взема отношение по различни въпроси.
„На първо място за нас е грижата за хората, после за собствеността. Общините съществуваме заради населението. Въпреки че Рилски манастир няма землище, това не означава, че там няма регистрирани хора. Затова е необходимо да полагаме грижа. Там има адресни карти, провеждат се избори.“, отговори градоначалникът.
Донка Цветкова беше категорична, че ситуацията е куриозна: „Държавата се грижи за манастира много повече, отколкото за общината. Пример за това е сметосъбиращият автомобил, който вместо за общината се предостави на манастира.“

Игуменът на Рилския манастир с бившия строителен министър Иван Шишков.

Темата с ПУП-а е голям проблем за манастира, защото сега всяко строителство там се оказва незаконно. През 2022 г. игуменът се срещна с тогавашния регионален министър Иван Шишков, тъй като без ПУП не можеше да за започване изграждането на пречиствателна станция на територията на манастира. За въвеждането в експлоатация чакат поща, пожарна, полиция, кметство и училище в рамките на манастира.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here