До няколко години ТЕЦ „Бобов дол“ зачерква въглищата, шефът: До 2г. пускаме 5 газобутални двигателя с 42Мвтч мощност за 80 млн. евро

До няколко години ТЕЦ „Бобов дол“ зачерква въглищата, шефът: До 2г. пускаме 5 газобутални двигателя с 42Мвтч мощност за 80 млн. евро
Директорът на ТЕЦ-а Любомир Спасов и Кристина Лазарова от Борда на директорите, на първата копка на соларния парк, която беше през февруари 2023 г.

Разнообразен енергиен микс и пълно премахване на въглищата до няколко години планира ТЕЦ „Бобов дол“. Това е отговорът на центлата на поетия курс към преминаване към зелена енергия. След бурната есен с протести на енергетиците темата с бъдещето на въглищните централи и декарбонизацията вече не е сред най- коментираните. Въпреки това, от ТЕЦ „Бобов дол“ са категорични, че не отстъпват от поетите ангажименти и проектите за бъдещето на енергийния гигант.

През октомври 2023 г. енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол“ излязоха на протест. Стигна се и до блокада на АМ „Струма“.

Централата е най-големият производител на електрическа енергия в Югозападна България, който гарантира националната електроенергийна сигурност. Също така е ключово предприятие за цялата област Кюстендил, особено за общините Бобов дол и Дупница.
„Въпреки неяснотата около държавната политика за бъдещето на енергийния отрасъл, не се отказваме от целите си. Продължаваме да изпълняваме една по една всяка точка, залегнала в дългосрочната ни стратегия за декарбонизация. Планираме постепенно заместване на въглищата с нов микс от по-екологични горива. Като първите стъпки вече са факт. Внедрена е биомасата, която отделя 0 вредни емисии. Построихме огромен фотоволтаичен парк, който също ще произвежда изцяло зелена енергия. В момента активно се работи по изграждането на инсталации и прилежаща инфраструктура за производство на енергия от природен газ и зелен водород.

В края на август служители на ТЕЦ „Бобов дол“ спряха работа за малко, за да предупредят, че няма да оставят централата да стане жертва на Несправедлив преход.

Само фотоволтаичният парк е с инсталирана мощност 100Мв. Тази инвестицията е на стойност над 90 милиона евро.“, обясни изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов и добавя:
„Работим и по реализацията на проект за монтаж и пускане в експлоатация на 5 газобутални двигателя с обща мощност 42Мвтч. За целта сме предвидили над 80 милиона евро инвестиция. Новите съоръжения трябва да влязат в работен режим до 2 години.“ обясни инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол“.
Експертът разясни, че при избора на това какви горива да бъдат включени в енергийния микс на дружеството, са решили единодушно да включат природния газ, тъй като е надеждно гориво и освен за производството на енергия е и подходящ заместител на мазута като основно гориво при запалване на котлите. По думите на инж. Любомир Спасов при производството на енергия от природен газ се отделят на половина по-малко въглеродни емисии в сравнение с използването на въглища, което е не само добре за екологията, а и така драстично се намалява количеството емисии, които трябва да бъдат закупувани ежегодно.
В ТЕЦ „Бобов дол“ се работи и по някои изключително иновативни проекти като например строителството на инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз.
„Разликата при използването на биогаз и обикновен природен газ основно е в относителния дял на метана. В природния газ съдържанието на метан е около 95%, а в биогаза от 50% до 75%. Използването на биогаз, а не на биомаса в чистата и форма, допринася за увеличаване на ефективността и коефициента на полезно действие при производството.“ обясни инж. Любомир Спасов.
Той допълни, че във връзка с въвеждането на природен газ като част от енергийния микс се планира и монтаж на 2 газови и 2 парни турбини с обща инсталирана мощност от 70Мвтч. Новото оборудване се очаква да бъде доставено от реномирана американска компания със значителен опит в областта.

Според инж. Любомир Спасов все още е твърде рано да се съобщават подробности, но най-големи надежди от дружеството възлагат на проекта за производството на зелен водород, което се очаква да се реализира в следващите няколко години и би било изключителна екологична стъпка за България.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here