Шествие, цветя и концерт за 3 март в Благоевград, кметът призова: Да следваме завета на Левски – да живеем в свободно

Методи Байкушев 3 март Благоевград

С редица тържества в Благоевград бяха отбелязани 146 години от Освобождението на България. Програмата започна пред паметната плоча при стадион „Христо Ботев“. Това е мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Павлович Орлински през 1878 година. Там кметът, народни представители, областният управител, общински съветници, общественици и граждани сведоха глава и положиха цветя в знак на признателност към героите, дали живота си за свободна и независима България.Програмата продължи с празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, което тръгна по ул. „Трети март“ и стигна до площад „Македония“. Пред паметника на Гоце Делчев бяха положени венци и цветя. Непосредствено преди това с военни почести и под звуците на химна бе издигнато и националното знаме.

Присъстващите на тържествените чествания бяха поздравени от кмета, който подчерта значимостта на датата 3 март, станала символ на свободата.

“Преди 146 години Високата порта капитулира, капитулира пред саможертвата, дала възможност българската държава да възкръсне след цели 5 века. Днес се прекланяме пред хилядите български, руски, украински, сръбски, румънски, финландски и полски войни, които дадоха живота си за това ние да живеем свободно и независимо и да можем сами да се борим за своя просперитет. Няма никакво съмнение, че подписването на Санстефанския договор е първата и най-важната формална причина за възраждането на българската държава.

От него започва осъществяването на националния идеал, ясно описан от Апостола на свободата Васил Левски, а именно да сме свободни и независими, да живеем в демократична държава, в която всички въпроси се решават с вишегласие. И какъвто е заветът на Дякона оттук нататък и във вечни векове да се борим за това да живеем в общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и всички заедно да определяме съдбата си. Честит празник! Да живее свободата, да живее България”, каза в словото си кметът Методи Байкушев.

На площад „Македония“ бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници.

Участие в празничната програма взеха 3-то бригадно командване – Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, РК „Традиция“ – Благоевград.

На събитията присъстваха още областният управител на Благоевград Мария Димова, председателят на ОбС – Радослав Тасков, полковник Кирил Спаневиков, командир на Бригадно командване – Благоевград, военнослужещи, представители на културни и учебни институции, патриотични организации, представители на политически партии, общественици, граждани и гости на града.

Пред паметника на Гоце Делчев бяха положени венци от името на министъра на отбраната на Р България Тодор Тагарев и от името на началника на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Водещ на програмата бе благоевградският актьор Андраш Кончалиев.

Празничният ден продължи с концерт-спектакъла „…И за Свобода…“ на Ансамбъл „Пирин“ и с „Урок по родолюбие“, организиран от Регионален исторически музей – Благоевград.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here