Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров избрани за съпредседатели на ДПС, Златарски: Говорихме с Пеевски, знае всичко!

Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров
Делян Пеевски е вперил поглед в общинския лидер на ДПС в Дупница Шери Златарска, с тях са съветниците от областта и съпругът ѝ Николай Златарски

Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров избрани за съпредседатели на ДПС, Златарски: Говорихме с Пеевски, той знае всичко, целта е живота да се подобри за всички!

 

Единодушно, с гласуване анблок, Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС. Имената им бяха посочени по време на Национална конференция на ДПС в събота. Д-р Чакъров е бивш министър на околната среда и водите. Делян Пеевски пък е председател на парламентарната група на ДПС. Говорихме си с Пеевски, той обича нашия край, поканихме го да ни гостува, запознахме го с възможностите на областта. В разговора се видя, че той знае всичко, информира се и познава много хора и събития в Кюстендилска област, не по- зле от Благоевградска област, от където бе издигнат за депутат. Каза ни: „Познавам работата ви, много добре се справяте и продължавайте по този начин.“

Това съобщи областният лидер на ДПС за Кюстендилска област Николай Златарски. Той, заедно с общинските съветници на ДПС в Дупница и Кюстендил бяха делегати на конференцията. Кметът на Белица Радослав равенски беше в компанията на дупничани. Съпруугата му Шейхриар Златарска разказа на пеевски за работата в Общинския съвет, където сесийте протичат много емоционално. Златарски е категоричен, че сме на крачка от нови парламентарни ицбори. „50/50 е резултатът към момента, вероятно ротацията Денков- Габриел ще пропадне и отиваме към нови парламентарни избори. Чака ни много работа, ние сме готови и се надявам да имаме депутат от Кюстендилска област!“ – каза Златарски.

Конференцията избра нов Централен съвет и прие решение и програмна декларация, които очертаха основните приоритети и национални политики на партията, насочени към успешно участие в избори, подобряването на живота на хората, чрез централна и местни политики, както и решаване на задълбочаващия се проблем с демографската криза.

В работата на XI Национална конференция, която премина под наслов “Новото начало – заедно с хората” участваха 910 делегати, посочват от пресцентъра на партията. Присъстваха над 350 гости от парламентарно представени партии, извънпарламентарни партии, синдикати, европейски и световни либерални представители, дипломати, представители на вероизповеданията.

Събитието започна в отсъствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Обръщение от негово име прочете водещата на събитието Искра Михайлова.

Движението за права и свободи (ДПС) е основано през 1990 година. През годините най-високия пост в партията са заемали Ахмед Доган, Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

Първият председател на ДПС е основателят на формацията Ахмед Доган. Той е и най-дълго заемалият този пост – от 1990 г. до 2013 г. Планира да обяви оттеглянето си по време на VIII национална конференция на Движението в НДК, която ще бъде запомнена с нападението срещу него. Тогава на подиума, от който говори Доган, се качва Октай Енимехмедов, опитвайки се да стреля с газов пистолет в главата му. Атаката завършва неуспешно и мъжът е изведен от залата. По-късно речта на Доган, в която той съобщава, че напуска председателското място, е дочетена от Филиз Хюсменова. Предложеният наследник е депутатът Лютви Местан. А Доган остава в партията като почетен председател.

В началото на 2013 година начело на ДПС застава Лютви Местан. На лидерското място го изстрелва именно Доган. Преди да заеме председателския пост в Движението, Местан беше един от дългогодишните зам.-председатели на партията. Близо три години минават от момента, в който Доган изтъква визионерския усет на Местан, до този, в който почетният председател на ДПС публично порицава своя наследник. Причината – негови думи от трибуната на парламента за действията на руската военна авиация, която „нарушава въздушното пространство на Турция многократно”. След като обявява, че сам няма да напусне ДПС, навръх рождения си ден през 2015 г., Местан е прогонен от всички постове и от партията. Няколко политически жеста остават емблематични за него – целувката му със Сергей Станишев на „Орлов мост”, скрепила коалиционния мир по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Няколко месеца по-късно Местан пи кафе с Бойко Борисов в Кърджали.

Илхан Андай: Делян Пеевски става новата силна фигура в ДПС след Ахмед Доган

След Местан през 2016 г. за председател на ДПС е избран Мустафа Карадайъ. Четири години по-късно той е преизбран. През 2023 г. изненадващо обяви, че подава оставка като председател на Движението за права и свободи. Това се случи близо месец преди мандатът му да изтече. Тогава мотиви от самия него не бяха посочени. Обяснението защо е решил да се раздели с председателския пост в ДПС дойде след десет дни. По думите му това се случило непосредствено преди Централния съвет и Националната конференция на Движението, за да е ясно, че не е кандидат за председател на партията за следващия мандат. Два месеца по-късно се чуха още мотиви за оттеглянето му – обясни, че се е изморил от дългите години в политическия живот и е решил да даде възможност за развитие на потенциала на партията. След като Карадайъ подаде оставка, почетният председател на ДПС Ахмед Доган застана отново начело на партията. Той предложи Движението да има двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров избрани за съпредседатели на ДПС, Златарски: Говорихме с Пеевски, той знае всичко, целта е живота да се подобри за всички!

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here