Forbes: Patriot громи руските бомбардировачи Су по целия фронт с бързи темпове, но има тревожен нюанс

Patriot громи руските бомбардировачи

Руската авиация продължава да бележи безпрецедентни загуби в небето над Украйна. Наскоро за пет дни украинските войници „приземиха“ седем самолета Су.

Както пише Forbes руските Су-34 най-често хвърлят над Украйна управляеми авиационни бомби, чийто обсег на действие достига 40 км. Това позволява на руските пилоти да ги летят извън обсега на украинската ПВО.

Пенсионираният офицер от британското разузнаване Серджио Милър заяви, че украинската ПВО не може да противодейства на КАБ, изстреляни от руска територия. Според военните това е сериозна заплаха, пише „Фокус“.

„Милър беше прав за сериозността на заплахата. Но той сгреши за украинската противовъздушна отбрана. Те наистина имат отговор на бомбардировачите: три батареи за противовъздушна отбрана с произведени в САЩ ракети земя-въздух Patriot“, пише изданието.

В продължение на пет дни украинските сили – вероятно екипажи на Patriot, стрелящи с ракети PAC-2 с обсег от 140 км – свалиха седем самолета Су пет двуместни Су-34 и два едноместни изтребителя Су-35.

Изданието отбелязва, че прихващането на КАБ е почти невъзможно. Само е възможно да се прихване самолет, който изпуска КАБ,  като това е доста лесно за опитен екипаж на противовъздушната отбрана с подходящо оборудване. Тази бомба работи най-добре, когато е изстреляна отгоре. Колкото по-високо лети пилотът, толкова по-лесно е системата за противовъздушна отбрана да го засече на радара и да го удари.

Не е изненадващо, че украинската армия дава приоритет на операциите срещу руските бомбардировачи. КАБ изиграха важна роля в успешното руско превземане на град Авдеевка. Военните, защитаващи града, съобщават за десетки атаки на КАБ всеки ден.

Тези бомби разрушиха крепостите на града, от които зависеше защитата му. След загубата на Авдеевка предпазливите украинци започнаха по-смело да разполагат установки Patriot във фронтовата зона за унищожаване на вражески самолети. Днес, близо до фронтовата линия, украинската ПВО е по-агресивна.

Най-малко няколко площадки за изстрелване са разположени в рамките на 50 км от линията на контакт в Източна Украйна. В събота Patriot очевидно е свалил Су-34 на 96 км източно от контактната линия. Обхватът на ракетите PAC-2 за тези инсталации е 144 км.

„Ставайки по-агресивни със своите „Пейтриъти“, украинските военновъздушни сили наклониха везните на противовъздушната отбрана в своя полза. Руската авиация губи най-добрите си изтребители-бомбардировачи със скорост, която не може да издържи. Седем свалени самолета за пет дни показват месечна загуба повече от 40 самолета. В руските ВВС са останали около 250 Су-34 и Су-35. С тази скорост и двата типа могат да изчезнат до шест месеца“, отбелязва Forbes.

Кремъл знае, че има проблем с Patriot и започна да предприема стъпки за намаляване на риска, като започне с нови маршрути за най-ценните си самолети. Намаляването на риска за бомбардировачите е по-трудно. За да пуснат бомби, те трябва да летят на 40 км от фронта. Пилотите на Су нямат друг избор, освен да станат мишена на Patriot.

Те обаче могат да спечелят битката срещу ПВО. САЩ бяха най-големият донор на ракети Patriot за Украйна, а републиканците в Конгреса на САЩ блокираха по-нататъшната помощ. Според Антон Геращенко, бивш съветник на украинското министерство на вътрешните работи, след четири месеца украинските запаси от ракети Patriot ще „паднат до критично ниво“.

„Колко Су могат да свалят украинците, преди да изстрелят последния си Patriot? Не знаем. Но можем да разберем – и това ще се случи скоро“, отбелязва изданието.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here