Стефан Тачев остава кмет на Бобошево, със 7 срещу 4 гласа ОИК отказа да прекрати предсрочно мандата му

Стефан Тачев
Стефан Тачев:

ОИК Бобошево отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Бобошево Стефан Тачев. Както е известно, сигнал за конфликт на интереси срещу пусна политическият му опонент и бивш кмет Крум Маринов.
След заседание тази вечер, със 7 срещу 4 гласа ОИК решава, че няма основания да свали от поста Тачев.
За прекратяване мандата на кмета глас са дали Милена Дашева,  Кръстьо Софрониев, Елена Димитрова и Венцислав Миланов. „Против“ са били Веска Костадинова-Михалчева, Рая Иванова, Камелия Петрова, Мариана Стаменова, Мария Комарова, Диана Васева и Сашка Тренева.
Проверка по случая показва, че кметът е бивш управител на „Стита“ ЕООД, „Екострой Стефан Николов“ ЕООД, сдружение „Туристическо дружество „Янина градина“ и „Старите майстори“.
Конкретно проблемът е по отношение на фирма „Стита“. Заличаването на Тачев като управител официално е обявено на 12 декември. Във възражението си до ОИК Тачев е посочил, че сигналът срещу него е неоснователен. Задължение на всеки кмет по закон е да е прекрати участието си във фирми и сдружения до месец след встъпване в длъжност. Тачев положи клетва на 9 ноември 2023 г.
В решението си по казуса от ОИК се позовават на съдена практика по подобни казуси, цитирайки решение от 26 януари тази година по дело, заведено в Административен съд Велико Търново. Решението на ОИК Бобошево може да се обжалва в 7- дневен срок пред Административен съд-Кюстендил.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here