Кметът на Сапарева баня: Надеждата ни е депото в Джерман, давахме 32 лв./т за депониране, сега193 лв., дотираме с 550 хил.  

депо Джерман Калин Гелев
Кметът на Сапарева баня Калин Гелев и председателят на ОбС Костадин Николов на депото в Джерман за откриване на сепариращата и компостиращата инсталация.

„Работим само за отпадъците. Стискаме палци, дано се реализира регионалното депо в Дупница. Общината сега трябва да дофинансира сметосъбирането и сметоизвозването с 550 000 лв.“ Това обяви кметът на община Сапарева баня Калин Гелев при обсъждането на бюджета за тази година. Стана ясно, че 400 000 лв. ще струва извозване на боклука, а събирането и транспортирането до временното депо още толкова.

Калин Гелев участва в прерязването на лентата на новата инсталация в последния работен ден за 2023 г.

Градоначалникът информира, че община Сапарева баня все още не е платила нищо за изградената компостираща и сепарираща инсталация в Дупница, които бяха откри в края на декември. Сметката, която ще трябва да покрият сапаревобанци, е между 400 и 500 000 лв.

Сепариращата и компостиращата инсталация ще започнат работа след изграждането на комуникациите на новото депо.

Както е известно, депото край дупнишкото село Джерман трябва да поеме боклука на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Сега трите общини са принудени да плащат за извозването на отпадъците до работещи регионални депа.
„За депониране през 2019 г. плащахме по 32 лв. на Филиповци, а на последната поръчка за тон отпадък, който не е сепариран, сумата е 193 лв. без ДДС. Със сигурност има картел някъде в тези фирми. На две поръчки не се явяваше нито Филиповци, нито друга фирма. Месечната такса за депониране, само в законно установено депо, без транспорт и без събиране, е около 60 000лв. Другият проблем е, че нашата община генерира изключително много отпадъци, които не са само битови. „Евроинпекс“ е фирмата, с която работим, базата е някъде при Костинброд. Между 10 и 16% е това, което се сепарира, другото всичко е общ отпадък. Това е хубаво да се знае. Времето е толкова напреднало и трудно, че всички трябва да бъдат отговорни към задълженията си.“, обясни кметът Калин Гелев.
Васил Маргин предложи вместо дейността по сметосъбиране и извозване да се дофинансира, общината да закупи камион и сама да се заеме. Посочи, че общината разполага със 103-ма човека, от които в ресори жилищно строителство и БКС и опазване на околната среда са заети 50 човека.
Кметът коментира, че среща сериозен кадрови проблем.
„Бройката със сигурност е голяма. Дали всичките работят ефикасно? Не, не работят. Правим реорганизация в момента. Какво се получава с полската охрана и с пазачите? Щом ги преместим, веднага излизат в болничен. Вече четирима души имаме в болничен.
Относно машината и извозването на отпадъците, чудесно е като идея. Проблемът е, че няма да се справим само с един автомобил. Услугата по обществената поръчка предвижда да има четири камиона. Има товарене, претоварване, поддръжка на незаконните сметища. А пък и този камион трябва да има и сертификат от РИОСВ за превоз на опасни товари. Ако трябва да заложим в бюджета такава покупка, ще са ни нужни около 150 000 – 160 000 лв.“, пресметна кметът.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Полската охрана къде наскоро му бяха конфискували камионо за незаконни дърва знае ли въобще обектите къде са му или само взима заплата и цоца общината ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here